Društvo

Deklaracija SDP: CANU ne sprovodi zakone Crne Gore

Socijaldemokratska partija u svojoj programskoj deklaraciji optužila je Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti da ne sprovodi Ustav i zakone Crne Gore, piše Pobjeda.
Deklaracija SDP: CANU ne sprovodi zakone Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

U dijelu dokumenta koji će biti usvojen na Kongresu pod nazivom "Kultura i identitet", SDP navodi da se da neke kulturne institucije naslonjene na budžet svojim djelovanjem podrivaju temelje države.

- SDP, polazeći od svojih temeljnih programskih opredjeljenja o vladavini prava, smatra da je nedopustivo da se i u ovoj oblasti ne primjenjuju Ustav i Zakon, čime pojedine institucije naslonjene na državni budžet ne samo kompromituju državu Crnu Goru već su u funkciji podrivanja temeljnih vrijednosti Crne Gore. Zato se sve ovakve politike moraju preispitati kako bi mogli znati zašto Crnogorska akademija nauka i umjetnosti ne sprovodi zakone Crne Gore, zašto još ne znamo čiji su kulturno istorijski spomenici Crne Gore - stoji u deklaraciji čiji je autor funkcioner SDP-a Mićo Orlandić.

SDP u dokumentu navodi da se mora zaustaviti devastacija crnogorskih kulturnih dobara, otuđivanje i prisvajanje našeg kulturno istorijskog  nasleđa, uskratiti državna finansijska potpora takvim aktivnostima i obezbijediti ozbiljan i odgovoran odnos u ostvarivanju kulturne politike Crne Gore, "o čemu svjedoči i činjenica da prva međunarodno priznata institucija Crne Gore, Crnogorski PEN centar ne uživa budžetsku podršku".

U deklaraciji SDP podsjeća da je poznata činjenica zakašnjelog formiranja naučnih i kulturnih institucija Crne Gore, kao i veoma dug i nezavršen proces sazrijevanja svijesti o autohtonom nacionalnom identitetu i odsustvo osmišljenog koncepta kulturne politike.

- SDP smatra da u susret okončanju procesa evroatlantskih integracija Crna Gora mora ponuditi zaokruženu i jasnu viziju vlastite kulturne politike utemeljenu na istorijskim vrijednostima ostvarenim na referendumu 2006. godine. Način na koji je Crna Gora nestala sa političke pozornice 1918. godine ali i iskustvo XX vijeka pogotovo onih iz devedesetih ozbiljno su upozorenje koliko je za opstanak naroda i države neophodna osmišljena i institucionalno fundirana kulturna politika na opšte i zajedničko dobro svakog našeg građanina, navodi se u dokumentu.

Takođe se kritikuju crnogorske kulturne institucije jer su "zarobljene u lokalnim okvirima".

- SDP konstatuje da su umjesto okretanja ka svijetu i uključivanja u evropske kulturne tokove, crnogorske kulturne institucije ostajale zatvorene i zarobljene u lokalnim estetikama i poetikama, bez stvarne komunikacije sa savremenim evropskim i svjetskim kulturnim i umjetničkim politikama. SDP će se zalagati za internacionalizaciju crnogorske kulture i umjetnosti. Vrijednosti savremene Evrope ne mogu u potpunosti zaživjeti u Crnoj Gori samo kroz zakone, poglavlja u pregovorima, ekonomiju, turizam i ostalo. Cjelokupne tekovine zapadne civilizacije, kojoj Crna Gora teži, i nesumnjivo pripada, moraju se ukorijeniti prije svega kroz kulturu i obrazovanje. Zato će se SDP zalagati da se proces internacionalizacije crnogorske kulture i umjetnosti sprovodi temeljno i u svim oblastima.

U dokumentu se navodi da se kulturna politika mora podjednako naslanjati na zapadno hrišćanske, istočno hrišćanske, orijentalno-islamske i paleo-balkanske kulturne slojeve.

- Tako utemeljena kulturna politika Crne Gore može biti garant sveukupne kulturne afirmacije i stabilan temelj države - zaključuje se u deklaraciji SDP-a.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika