Kultura

VIDEO: Pikasovo djelo postaje najskuplje prodata slika?

Aukcijska kuća "Kristiz" (Christie's) ponudiće u ponedjeljak, 11. maja, u Njujorku Pikasovu sliku "Žene iz Alžira (Verzija O)" za 140 milona dolara, a njena početna cijena vrlo lako bi mogla da je učiniti najskupljom slikom dosada prodatom na aukciji.
VIDEO: Pikasovo djelo postaje najskuplje prodata slika?
Portal AnalitikaIzvor

Titulu najskuplje slike prodate na aukciji trenutno drži triptih Frensisa Bejkona "Tri studije Lisjena Frojda". Sliku je ista aukcijska kuća ponudila prije dvije godine za 85 miliona dolara, a prodata je za rekordnih 142,4 miliona dolara.

Pikasova slika "Žene iz Alžira", koju je naslikao 1955, posljednji put je promijenila vlasnika prije 18 godina. Do tada je bila u posjedu američkog bračnog para Genc, Viktorije i Salija, a nakon smrti ovih kolekcionara prodata je trgovcu umjetninama za 31,9 milion dolara. U aukcijskoj kući "Christie's" kažu da prodavac Pikasovog djela želi da ostane anoniman.

Djelo "Žene iz Alžira" nastalo je po motivima francuskog slikara Ožena Delakroe i dio je serije koju čini 15 slika, označenih slovima abecede - od A do O - koje je Pikaso slikao 1954. i 1955. Poroica Genc kupila je cijelu seriju za 212.500 dolara, a kasnije su pojedinačna djela prodavana za daleko veće iznose.

Uz Pikasa, "Christie's" će na aukcijama u maju ponuditi još nekoliko desetina djela umjetnika 20. stoljeća, među kojima su djela Kloda Monea, Marka Rotka i Martina Kipenbergera.

Portal Analitika