Društvo

MSS o žalbi Vrhovnog suda na Vijesti: Tekst o slučaju Šćekić korektan, oprema nije

Vrhovni sud Crne Gore uputio je žalbu Medijskom savjetu za samoregulaciju MSS zbog teksta objavljenog u "Vijestima“ 28. februara pod naslovom “Boretu i Bigovića ostavili Vesni”. U MSS-u su zaključili da je sadržaj teksta korektan i da vjerno prenosi ono što se dešavalo poslije odluke Apelacionog suda u slučaju “Šćekić”, ali da naslov i "oprema" teksta značajno odudaraju od samog sadržaja.
MSS o žalbi Vrhovnog suda na Vijesti: Tekst o slučaju Šćekić korektan, oprema nije
Portal AnalitikaIzvor

Tekst je ilustrovan velikom fotografijom predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. Vrhovni sud se žalio upravo na objavljenu naslovnu konstrukciju, koja je po njima senzacionalistička i koja stavlja činjenice u pogrešan kontekst. Takođe imaju zamjerku i na to što je tekst ilustrovan fotografijom Medenice.

Tekst se inače bavi presudom Apelacionog suda u slučaju „Šćekić“ kojom je potvrđena kazna od po trideset godina četvorici optuženih za ovo ubistvo. Novinar u tekstu objavljuje i najavu advokata da će se žaliti Vrhovnom sudu na ovu presudu.

U žalbi Vrhovni sud ističe da je netačna formulacija iz naslova da su Boreta i Bigović u eventualnom slučaju žalbe ostavljeni predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici. Sud takođe podsjeća na odredbe Zakona o krivičnom postupku po kome u konkretnom postupku može odlučivati samo petočlano vijeće Vrhovnog suda, a nikako samo predsjednica Vrhovnog suda. Oni skreću pažnju da je u prethodnom postupku pred Vrhovnim sudom u istom postupku o žalbi odlučivalo petočlano vijeće kojim je predsjedavala sudija Stanka Vučinić.

"Neprimjerenim i neadekvatnim naslovom i fotografijom koja prati novinski tekst o predmetu, koji je pod pozornošću javnosti, a koji se na taj način isključivo vezuje za ličnost predsjednice Vrhovnog suda, čitaoci i šira javnost navode na pogrešan zaključak o suštini postupanja Vrhovnog suda, ulozi i ovlašćenjima predsjednice Medenice“, stoji u zaključku žalbe.

Isti tekst je objavljen i na portalu Vijesti.

Razmatrajući ovu žalbu, Medijski savjet za samoregulaciju je istakao da je od prestanka rada Ombudsmana Vijesti uskraćen za stav redakcije ili Ombudsmana u konkretnom slučaju.

"Iako nije presudan za rješavanje žalbi stav medija na koji se žalba odnosi je bitan za cjelovito sagledavanje problema“, saopšteno je iz tog tijela.

Sadržaj teksta “Boretu i Bigovića ostavili Vesni” je po mišljenju MSS-a korektan i vjerno prenosi ono što se dešavalo poslije odluke Apelacionog suda u slučaju “Šćekić”.

MSS takođe primjećuje da naslov i oprema teksta značajno odudaraju od samog sadržaja teksta. “Naime u tekstu nigdje ne stoji da će Vesna Medenica, predsjednica Vrhovnog suda odlučivati u slučaju eventualne žalbe u ovom slučaju, već se uvijek pominje Vrhovni sud”, naglašeno je u saopštenju.

Takođe, u MSS-u podsjećaju da Zakon o krivičnom postupku predviđa da samo petočlano vijeće odlučuje u ovakvim slučajevima i da u njemu ne mora da bude i predsjednik Vrhovnog suda.

Sagledavajući sve činjenice i kompletan tekst MSS zaključuje da je novinar spornog teksta označivši Vesnu Medenicu, predsjednicu Vrhovnog suda, kao osobu koja će donijetu krajnju odluku u slučaju “Šćekić” objavio u naslovu teksta netačnu informaciju.

“U slučaju najavljene žalbe Vrhovnom sudu, ne podrazumijeva se da će o njoj odlučivati predsjednica Vrhovnog suda. Čak ona ne mora ni da bude u vijeću koje će odlučivati u ovom predmetu”, navedeno je u saopštenju.

Na osnovu ovog zaključka MSS takođe konstatuje da je i ilustracija teksta, fotografijom Vesne Medenice, takođe netačna, jer onaneće odlučivati o Boreti i Bigoviću kako naslov sugeriše.

Medijski savjet za samoregulaciju zaključuje da su u tekstu “Boretu i Bigovića ostavili Vesni” objavljivanjem netačnih informacija, kao i stavljanjem informacija u pogrešan kontekst prekršena načela I i III Kodeksa novinara.

 

foto: skalaradio.com

Portal Analitika