Crna hronika

Podgoričke vatrogasce poslodavac nezakonito snimao

Desetorica vatrogasaca zapošljenih u podgoričkoj Službi zaštite i spašavanja dobili su spor protiv Glavnog grada zbog nezakonitog postavljanja video nadzora u Dispečerskom centru, prostorijama za odmor i rekreaciju spasilaca, te garderobi, a presudom je naloženo da vatrogascima ponaosob bude isplaćeno po 1.500 eura zbog povrede prava ličnosti, sa zakonskom kamatom počev od 30. aprila. Presudu je izrekao sudija Osnovnog suda u Podgorici Dragiša Baletić.
Podgoričke vatrogasce poslodavac nezakonito snimao
Portal AnalitikaIzvor

Tužbeni zahtjev vatrogasaca sudija je usvojio djelimično, odbivši kao nesnovan zahtjev da im tuženi na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti isplati iznos od po još 3.500 eura.

Vatrogasci su u tužbi naveli da su početkom 2009. godine u Dispečerskom centru, u sobi za odmor, rekreaciju i garderobu postavljene kamere, te da su duže od tri godine bili izloženi nezakonitom video nadzoru.

Rješenjem Agencije za zaštitu ličnih podataka od 5. marta 2012. naređeno je odgovornoj osobi, odnosno komandiru Službe zaštite i spašavanja Radomiru Pješčiću da u roku od 15 dana ukloni kamere iz sobe za rekreaciju i garderobu i sobe za odmor, uz obrazloženje “da se lični podaci mogu obrađivati za namjenu koja je određena zakonom ili uz prethodnu saglasnost lica čiji se podaci obrađuju”.

Vatrogasci su u tužbi, pored ostalog, naveli da su se zbog kamera osjećali neprijatno, da se nijesu mogli opuštiti i opušteno pričati o problemima nakon povratka sa intervencija koje su po njih mahom stresne, da su morali paziti kako će se jedan drugome obratiti. Istakli su da se u garderoberu presvlače, odnosno da tu oblače opremu za intervenciju i da u tim prilikama ostaju u donjem vešu, a što je, kako su naveli, “neprijatno i pred kolegama, a kamoli kada se to posmatra i putem video – nadzora”. Ukazali su i na činjenicu da su u blizini i tuš kabine da su prije i nakon tuširanja morali doći do garderobera, što je kod njih, takođe, izazivalo osjećaj neprijatnosti jer su bili snimani.

Jedan od vatrogasaca nagalsio je i da je jednom novčano kažnjen jer su šefovi mislili da spava, a on je samo bio legao na kauč i gledao TV, ali sa pozicije na kojoj se nalazi kamera nije se moglo utvrditi da li je spavao ili samo ležao.

U tužbi se navodi i da je jedan od njih zbog kamera doživio stress, zbog čega “i sada kada na ulici vidi kameru mora praktično da bježi od njih”, dok je jedan od tužilaca naglasio da je imao osjećaj da mu se putem ovih kamera i podsmijavaju zbog govorne mane.

foto: podgorica.me

K. K.

Portal Analitika