Region

Dobra saradnja Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine i Opštine Kula

Delegacija Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine susrela se juče sa predsjednikom Opštine Kula i tom prilikom dogovorila šira saradnja, kao i obilježavanje 13. jula, a zatim i 70 godina od crnogorske kolonizacije tog dijela Vojvodine.
Dobra saradnja Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine i Opštine Kula
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, u ime Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine razgovarali su zamjenik predsjednika Branislav Sekulić, potpredsjednik Slobodan Balandžić i zamjenik predsjednika Izvršnog odbora Nenad Vlahović, dok su ih u Opštni Kula dočekali predsjednik Dragan Trifunović i zamjenik predsjednika Opštine Velibor Milojičić.

- Tokom prijateljskog razgovora izraženo je obostrano zadovoljstvo zbog ostvarivanja međusobne saradnje između Nacionalnog savjeta i Opštine Kula. Posebno je naglašena potreba proširenja saradnje na planu očuvanja identiteta crnogorske nacionalne manjine, budući da u opštini Kula živi više od 4.500 pripadnika ove nacionalne zajednice. U sklopu Opštine Kula, Crnogorci žive u naseljima Kruščić, Sivac i Crvenka kao i u samom gradu Kuli. Predstavnici opštine Kula su iskazali spremnost da podrže sve aktivnosti ovog Nacionalnog savjeta u svojoj opštini.

Iz Nacionalog savjeta ističu da Opština Kula finansira tri najveće nacionalne zajednice u samoj opštini, među njima i crnogorsku, a budžetom za 2015. godinu predviđeno je da dobije 250.000 dinara (2.500 eura).

- Predstavnici opštine Kula su istakli da će i ubuduće podržati rad Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine, ističući da će i finansijski podržati neke buduće projekte ovog savjeta u skladu sa svojim mogućnostima. Razmatrano je i pitanje proslave centralne manifestacije 13. jula u Opštini Kula, kao i 70 godina od kolonizacije Crnogoraca u Vojvodini. U planu je još niz projekata i manifestacija koji će Nacionalni savjet organizovati na teritoriji Opštine Kula - stoji u saopštenju Nacionalnog savjeta.

Foto: rtv.rs

Portal Analitika