Svijet

Tajni snimci terete Sarkozija

Sud u Francuskoj odobrio je da se u sudskom procesu u vezi sa korupcijom koriste tajni snimci razgovora bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija i njegovog advokata, prenose agencije.
Tajni snimci terete Sarkozija
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Lider opozicione UMP Nikola Sarkozi optužen je da je razmatrao ideju davanja unosnog posla jednoj osobi kako bi dobijao informacije o istrazi drugog slučaja vezanog za korupciju u vezi sa finansiranjem njegove kampanje, prenosi Beta.

"Suprotno našoj legitimnoj nadi, sud nije poslušao naš poziv da se ne koriste snimci", rekao je jedan od Sarkozijevih advokata Pol Alber Ivens.

Ova presuda je novi udarac protiv Sarkozija koji se vratio na čelo stranke pred predsjedničke izbore zakazane za 2017. godinu.

Istražitelji su najprije ozvučili njegove telefone zbog sumnji da je prihvatio nelegalna sredstva od Lilian Betankur za svoju predsjedničku kampanju 2007. godine.

On je 2013.oslobođen optužbe da je iskoristio stariju ženu koja nije bila u stanju da shvati što čini.

Tokom istrage istražitelji su pronašli nove elemente krivičnog djela. Tako je snimljen razgovor Sarkozija sa advokatom o mogućnosti podmićivanja sudije Žilbera Azibera davanjem unosnog posla za informacije vezane za slučaj "Betenkur".

S tim u vezi su francuski pravosudni organi podigli optužbu za korupciju, vršenja uticaja i kršenje zakonske tajne o ovom slučaju.

Iako Aziber nikada nije dobio posao u Monaku, on je optužne zajedno sa Sarkozijevim advokatom Tijerijem Hercogom.

Advokatski tim Sarkozija pokušao je da zabrani upotrebu snimaka, tvrdeći da su oni kršenje tajne između advokata i klijenta.

Međutim, sud je odlučio protiv Sarkozija, pa se očekuje da će se sada obratiti višim sudskim institucijama.

 

Portal Analitika