Društvo

Front: Đoković da bude počasni građanin Nikšića

Odbornici Demokratskog fronta, podnijeli su inicijativu da nikšićkom parlamentu se Novak Đoković proglasi počasnim građaninom te Opštine.
Front: Đoković da bude počasni građanin Nikšića
Portal AnalitikaIzvor

"Prijedlog da Novak Đoković bude proglašen počasnim građaninom Nikšića potpisalo je svih 18 odbornika iz redova opozicije, što pokazuje koliki je značaj same inicijative. Dovoljno je reći Novak Đoković", kazali su  za Portal CDM Vladan Raičević i Arsenije Lalatović, odbornici Demokratskog fronta iz Pokreta za promjene.

Oni su ocijenili da su brojni argumenti za prijedlog da jedan od najboljih sportista svijeta dobije zvanje počasnog građanina Nikšića.

"Ovo nije prilika da se svi Novakovi sportski rezultati nabrajaju. Poznati su širom planete, a pogotovo nama, u gradu iz kojeg potiču njegovi korijeni", kazali su odbornici DF-a.

Naglašavaju da se u čitavom svijetu, na svakom kontinentu, njegovo ime i prezime pominje u pozitivnom kontekstu.

"On je međunarodni sportski i ljudski brend, koji na najbolji način reprezentuje kraj iz kojega dolazi. Sportski je uzor milionima mladih širom svijeta. Njegova humanost prati sportsku dimenziju koja mu pripada. Čovjek je koji podstiče toleranciju i solidarnost, na taj način dajući doprinos razvoju svijesti za unapređenje tekovina demokratskog društva, ali i tradicije koja je karakteristična za njegove korijene. Zbog vrhunskih sportskih rezultata spregnutim sa ličnošću dokazanog dobročinitelja i humaniste, imenovan je za nacionalnog ambasadora UNICEF-a", naglasili su Raičević i Lalatović.

Dodaju da je njegova postojbina, kao i njegovih predaka Crna Gora, Nikšić odnosno Jasenovo Polje.

"Novak to uvijek ističe sa posebnim zadovoljstvom, ponosom i poštovanjem. Činjenica je da jedan od najboljih sportista svijeta ima porijeklo i utemeljenje u gradu pod Trebjesom. Širom svijeta na najbolji način promoviše, časno bratstvo Đoković, koje je, kao što znamo, duboko utemeljeno u Nikšiću. Time promoviše i Nikšić i Crnu Goru, pa je jasan razlog zašto ovaj prijedlog treba podržati. Da Novak Đoković poštuje crnogorsku tradiciju govori činjenica da je u Crnoj Gori stupio u brak i time pokazao privrženost našoj zemlji, kao i veze koje spajaju sve ljude sa ovih prostora", kazali su odbornici DF-a.

Podsjećaju da je Đoković u Nikšiću učestvovao u obnovi crkve u Jasenovom Polju, odakle je porijeklom njegova familija.

"Neprocjenjiv je njegov značaj i uzor za omladinu da se bavi sportom. Ohrabreni njegovim rezultatima sada gledamo i pratimo naše mlade tenisere i teniserke, kao i druge naše sportiste. Odluku da Novak Đoković bude proglašen za počasnog građanina Nikšića, svi građani Nikšića i Crne Gore doživjeće kao logičan i utemeljen čin. Svojataju ga mnogi, ali njegovi korijeni su ovdje. U Nikšiću se njegovi mečevi prate sa posebnom senzitivnošću i emocijom, koja je karakteristična za nekog ko je najbliži , kao da je dio porodice", ističu odbornici DF-a. (Portal RTCG)

Portal Analitika