Politika

MULIĆ: Urgentno se baviti pitanjem iseljavanja sa sjevera

Talas iseljavanja sa sjevera naše zemlje se nastavlja. Crnogorska demokratska unija (Cdu) ponavlja svoj apel nadležniim organima (kako onima na nivou Vlade, tako i onima iz lokalne uprave) da se urgento pozabave ovim problemom na način koji će crnogorskoj javnosti pružiti cjelovitu i objektivnu sliku što se, zašto i na koji način dešava, ocijenjeno je iz Cdu. "Svjedoci smo različitih objašnjenja i interpretacija, koje dolaze i sa zvaničnih i sa političkih adresa, što samo unosi dodatnu konfuziju i indirektno podstiče da se talas iseljavanja naših ljudi iz naše zemlje nastavi. Mi ističemo i ponavljamo jednostavnu i tužnu istinu: ukoliko se nešto hitno ne preduzme, prijeti opasnost da, u vrlo bliskoj budućnosti, crnogorski Sjever izgubi osnovni potencijal i šansu za razvoj: ljude", rekao je potpredsjednik te partije Rafet Mulić.
MULIĆ: Urgentno se baviti pitanjem iseljavanja sa sjevera
Portal AnalitikaIzvor

Cdu predlaže, kao urgentne mjere, prvo - da nadležni organi kontaktiraju ambasade zemalja EU (posebno Njemačke i Luksemburga, koje su, u ovom trenutku, najčešće krajnje destinacije iseljenika) i, na osnovu preciznih i potvrđenih podataka, prezentuju javnosti sve vezano za ovaj proces; i , drugo, da Vlada, zajedno sa čelnicima opština na Sjeveru, hitno obiđe sve sredine u kojima je zabilježeno iseljavanje, da se utvrde stvarne razmjere i razlozi ovog dešavanja, i primijene hitne mjere, uključujući javnu kampanju, kako bi se talas iseljavanja zaustavio. 

Cdu takođe obnavlja prijedlog da se pristupi izradi nove  “Strategije razvoja Sjevera” – jednog novog sveobuhvatnog dokumenta zakonske snage, koji bi pošao od postojećeg stanja i zasnovao strategiju razvoja sjevernog regiona naše zemlje na realističnim i ostvarivim parametrima i mjerama, kao i na razvojnoj ekonomskoj i kulturnoj politici koja će obnoviti šansu i mogućnost našim građanima da se na Sjeveru živi i radi.

Cdu takođe obnavlja poziv parlamentu Crne Gore, da se u najskorije vrijeme, organizuje rasprava o situaciji na Sjeveru. Cdu očekuje od crnogorskih poslanika da svoje vrijeme i energiju, kao i politički uticaj u okviru svojih stranaka ili poslaničkih grupa, usmjere na našto što bi bilo od koristi za sve naše građane, ne samo na sjeveru naše zemlje. Kredibilna i održiva razvojna politika za Sjever je zalog naše zajedničke budućnosti u našoj Crnoj Gori. To svi moramo shvatiti, ukoliko su nam interesi naše zemlje i svih naših građana prioritet važniji od svih drugih.

 

Portal Analitika