Muzika

Evo kako je nastala čuvena "Provincijalka" Đorđa Balaševića

U vrijeme dok je Olivera studirala i živjela u domu on je, kako kaže, igrao na obližnjem đačkom igralištu fudbal sa stanarima iz doma i ubrzo se pročulo za njihovu ljubav.
Evo kako je nastala čuvena "Provincijalka" Đorđa Balaševića
Portal AnalitikaIzvor

Stanarku sobe 212 u Studentskom domu "Slobodan Bajić" u Novom Sadu Jelenu Matović juče je iznenadila posjeta nekadašnje stanarke Olivere Balašević, supruge čuvenog kantautora Đorđa Balaševića, koja je svojoj bivšoj, a Jeleninoj sadašnjoj sobi donirala klima uređaj. 

Posjeta studentskom domu Oliveru nije ostavio ravnodušnom, jer se poslije 36 godina našla u sobi u kojoj je mlada Zrenjaninka, kao student Fakulteta za fizičku kulturu boravila dvije godine, pa je susret sa sjećanjima protekao uz pokoju suzu na licu gospođe Balašević. 

Ova soba u studentskom domu opjevana je u pjesmi Đorđa Balaševića "Provincijalka", pa je Olivera darovala klima uređaj, a Đole, koji se takođe danas pojavio u studentskoj sobi, na ulazna vrata zalijepio je pločicu sa stihovima iz pjesme: "Dok ona ne sleti niz hodnik studenjaka... Olja i Đole Balašević, 1. juni 1979."

Ovu akciju, kako objašnjava, organizovala je sa namjerom da i drugi stanari ovog doma koji su napravili uspješne karijere pomognu u poboljšanju uslova za život i studije sadašnjih i budućih generacija studenata. O studentskim danima se prisjeća sa sjetom. 

- Majka je veoma teško emotivno proživljavala što odlazim u Novi Sad i što ću biti sama, čak mi je predlagala da nađem nekog momčića. Imala sam cimerku Vesnu iz Čačka. Upoznala sam mnogo ljudi sa kojima sam i danas u kontaktu - kaže Olja.

Uskoro se u njenom životu pojavio i momčić, tada već poznati kantautor sa Salajke, a njen studentski život slio je u pjesmu „Provincijalka“.

- On tvrdi da je ta pjesma vezana za ovu sobu. Ja znam da sam za stolom čitala bilješke sa predavanja, spremala ispit i gledala često kroz prozor čekajući kada će se pojaviti. Tada mobilnih telefona nije bilo, pa je Đole zviždao pod prozorom. Taj zvižduk i danas koristi kad negde zalutamo u nekom gradu ili tržnom centru. Kada bih čula njegov zvižduk, brzinom svjetlosti bi strčala kroz hodnik da ga vidim, tako da je ta pjesma to na vrlo lijep način ispričala“, priča Olivera.

Đorđe je na događaj stigao sa malim zakašnjenjem, jer, kako je objasnio „znam prozor, ali ne znam vrata“ i priznao da je prvi put u sobi njegove ondašnje djevojke i sadašnje supruge sa kojom ima troje djece.

- Živjeli smo u jedno pristojnije vrijeme, To je prozor u koji sam virio i dolazio izdaleka, ali nikada nisam bio unutra. Ostala je uspomena i ne mogu da prođem, a da se toga ne sjetim. To je taj studenjak, to je taj hodnik i to je ta pesma da bude na vratima umjesto imena - rekao je Đole vadeći iz koverte pločicu sa upisanim stihovima pjesme „Provincijalka“.

U vrijeme dok je Olivera studirala i živjela u domu on je, kako kaže, igrao na obližnjem đačkom igralištu fudbal sa stanarima iz doma i ubrzo se pročulo za njihovu ljubav.

- To je od početka bila vrlo javna ljubav i jedina na svijetu. Međutim, bilo je i onih koji su me srijetali na ulici pa mi govorili: "Šta ti zavlačiš onu djevojku", a bilo je i raznih scena. Nadam se da smo i današnjim dolaskom ovde pokazali da je ovo nešto sad već sasvim ozbiljno između nas dvoje, tako da mi je veoma drago što mogu da učestvujem u tome i nadam se da će pomoći djevojkama da pored ovog prozora dožive neke svoje uspomene - zaključio je Đorđe. (Blic)

 

Portal Analitika