Svijet

Gauk: Hvala sovjetskim vojnicima

Njemački predsjednik Joahim Gauk je podsjetio na patnje sovjetskih vojnika u njemačkom zarobljeništvu i zahvalio im za oslobođenje Njemačke.
Gauk: Hvala sovjetskim vojnicima
Portal AnalitikaIzvor

To prenose njemački mediji, pozivajući se na manuskript govora šefa države na svečanosti u jednom dvorcu pored Bilefelda, u blizini nekadašnjeg logora gdje su, kako kaže istorija, od 1941. do 1945. godine bili internirani prije svega ruski ratni zarobljenici, ali i poljski i francuski.

Ukazujući da je Gaukov govor došao u politički osjetljivom momentu hladnih odnosa zapada sa Rusijom, mediji ocenjuju da je on tim više u svom govoru, hvaleći doprinos sovjetskih vojnika pobjedi nad njemačkim nacističkim režimom, poslao jasan znak Rusiji. 

"Mi, kasnije generacije u Njemačkoj imamo osnovu da za tu samožrtvujuću borbu bivših protivnika na zapadu i istoku budemo zahvalni....ta borba je učinila mogućim da mi danas u Njemačkoj možemo živjeti u slobodi i dostojanstvu...", rekao je njemački predsjednik čiji su roditelji, kako podsjećaju njemački mediji, bili članovi Hitlerove NSDAP, a otac proveo u ruskom zarobljeništvu četiri godine. 

Gauk je u svom govoru, gdje je centralni dio bio sjećanje na sovjetske ratne zarobljenike, podsjetio da je više od pet miliona vojnika bilo u njemačkom zarobljeništvu i naglasio da je njihova sudbina do danas u "sjenkama sjećanja". 

Navodeći da je od 1941. do 1945. godine oko 5,3 miliona sovjetskih vojnika bilo u njemačkom zarobljeništvu, Gauk je rekao da je znatno više od polovine njih tu i okončalo svoj život. 

"Oni su umirali od bolesti, gladi i bili ubijani", rekao je Gauk. 

Podsjećajući da je stradalo samo tri procenta zarobljenika zapadnih sila, Gauk je rekao da je, međutim, u njemačkim logorima izgubilo živote na stotine hiljada zarobljenih Rusa, Uzbekistanaca, Turkemistanaca i drugih naroda bivšeg SSSR.

rtcg.me

Portal Analitika