Društvo

Ministarka Vlahović sastala se sa predstavnicima Instituta za biologiju mora

Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović sastala se danas sa direktorom Instituta za biologiju mora dr Mirkom Đurovićem i dr Vesnom Mačić, rukovodiocem Labaratorije za opstu biologiju i zaštitu mora.
Ministarka Vlahović sastala se sa predstavnicima Instituta za biologiju mora
Portal AnalitikaIzvor

Povod ovog susreta bila je kadrovska problematika na institutu kako bi se nastavio normalan i nesmetan rad jedne od najznačajnijih naučnih istitucija ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu. 

Predstavnici Instituta predočili su problem izbora u naučna zvanja u Institutu za biologiju mora u Kotoru i potrebu da se nađe model njihovog angažovanja na ovoj instituciji od strane Univerziteta Crne Gore, kao i prestanak radnog odnosa istraživača zaduženog za mikrobiološke analize morske vode, za koje je Institut akreditovan u februaru 2015. godine i što je planirano da bude njegova aktivnost i u narednom periodu.

Ministarka nauke istakla je da je svjesna ozbiljnosti situacije u kojoj se Institut našao, ali je i uvjerena da će Univerzitet, u čijoj je nadležnosti rješavanje ovog problema, uspjeti da riješi ovo pitanje, što je svakako i u njihovom najboljem interesu.

Direktor Đurović i dr Mačić zahvalili su se ministarki Vlahović na prijemu i konstantnoj podršci koju pruža ovoj instituciji te iskoristili priliku da još jednom skrenu pažnju na benefite koje zapošljeni u ovom institutu ostvaruju, a koji višestruko premašuju iznose državnog ulaganja za njihov rad, posebno kada se ima u vidu povlačenje značajnih sredstava iz međunarodnih fondova, koja se koriste za nabavku naučne opreme, mobilnost, umrežavanje i sl., a koje država ne može da obezbijedi u punom iznosu.

Portal Analitika