Zanimljivosti

Ušao u farmerkama, i platio sliku čak 66 miliona dolara

Ko je čovjek koji je na nedavnoj aukciji u Njujorku jednu Van Gogovu sliku platio 66 miliona dolara?
Ušao u farmerkama,  i platio sliku čak 66 miliona dolara
Portal AnalitikaIzvor

Na velikim aukcijama, na kojima se prodaju predmeti čija vrijednost se mjeri milionskim iznosima, kupci najčeće šalju ponude telefonom i preferiraju da ostanu anonimni. Tako je bilo i na nedavnoj aukciji u Sotbiju, kada je jedan kupac platio preko 66 miliona dolara za sliku Van Goga “L’Allée des Alyscamps”. Iako je identitet kupca ostao nepoznat, njegovo prisustvo u njujorškoj aukcijskoj kući se i te kako osjećalo. 

Sjedio je u donjem dijelu sale, bio je obučen u farmerke i jaknu sa kapuljačom, a već to ga je razlikovalo od ostalih ponuđača koji su mahom bili obučeni u odjela. Prodavac umjetnina iz Japana, koji je sedio pored njega, potvrdio je da ga je čuo kako telefonom priča kineski, ali je rekao kako misteriozni kupac nije Kinez. 

Van Gogova slika, na kojoj se nalazi drveće u jesen, nastala je 1888, tokom “zlatnog perioda Van Gogovog stvaranja” kako navodi Sotbi. Slika je nastala otprilike mjesec dana prije nego što je Van Gog sebi odsjekao uvo. Njena prvobitna vrijednost je procijenjena na 40 miliona dolara. (B92)

Portal Analitika