Društvo

MUŠOVIĆ: Devastacija i zagađenje prijete uništenju ribljeg fonda

Sve prisutnija devastacija i zagađenje rječnog priobalja, izgradnja nasipa i puteva, nekontrolisano crpljenje šljunka i krivolov prijete da u potpunosti unište, ionako iscrpljen riblji fond rijeke Lim, ocijenio je član GO Pozitivne Crne Gore iz Bijelog Polja Izet Mušović.
MUŠOVIĆ: Devastacija i zagađenje prijete uništenju ribljeg fonda
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Iako je Crna Gora ekološka država, dvadesetpetogodišnja vlast neodgovornim odnosom prema prirodnim potencijalima čini sve kako bi zadovoljila kratkoročene interese privilegovanih pojedinaca, pri tom ne razmišljajući u kakvom stanju ostavlja prirodne resurse budućim generacijama. To se, na žalost, najbolje vidi kada firme i pojedinci, jureći za zaradom i profitom, vade šljunak sa rovokopačem i bagerima, po svom nahođenju, usred rijeke, pri tom ne vodeći računa da time preusmjeravaju tok rijeke i uništavaju riblji fond i živi svijet", istakao je Mušović.

Prema njegovim riječima, crnogorske rijeke su ugrožene i mnoge vrste riba poput lipljena, pastrmke, mladice polako nestaju.

"Očigledno da vlast ne misli na buduće generacije, već samo na brži i što veći profit", kazao je Mušović.

Naglašava da očuvanje i zaštita rijeka treba da bude prioritet svake odgovorne politike i resornog ministarstva.

"Stoga, Pozitivna Crna Gora predlaže da se od svakog koncesionara za vađenje šljunka, zaračuna iznos za poribljavanje rječnog toka i da se o tome vodi evidencija, kako bi sve zavedeno na papiru, bilo sprovedeno i u praksi. Crna Gora je Ustavom određena kao ekološka država, i politika Pozitivne u potpunosti baštiniti to određenje. Prirodni resursi su osnov  opstanka svih generacija, te se sa njima mora postupati na krajnje odgovoran način", poručio je Mušović.

Portal Analitika