Fudbal

ĐURĐEVAC: ''Kuća fudbala'' krajem ljeta, razmišljamo i o hotelu

Prije skoro godinu, tačnije 21. maja 2014, položen je kamen temeljac za novu zgradu Fudbalskog saveza Crne Gore. Ovih dana, na gradilištu ,,kuće fudbala“ na Starom aerodormu je veoma ,,živo“, što znači da će ubrzo i biti gotova ova dvospratnica od nemjerljivog značaja za crnogorski fudbal.
ĐURĐEVAC: ''Kuća fudbala'' krajem ljeta, razmišljamo i o hotelu
Portal AnalitikaIzvor

- Naše procjene su da će ,,kuća fudbala“ biti gotova do kraja ljeta. Da li će to biti početkom septembra ili oktobra, nije bitno, želja nam je da na svečanom otvaranju ,,kuće fudbala“ budu i ,,A“ reprezentativci, jer su oni bili i na polaganju kamena temeljca - kazao je u razgovoru za Arenu Momir Đurđevac, generalni sekretar FSCG.

Ne tako davno, FSCG je tražio ,,utočišta“ po raznim lokacijama u Podgorici. Već nekoliko godina Savez ima dobre ,,pozajmljene“ prostorije, ali će od kraja ljeta moći da se pohvali svojom zgradom.

- Ovo je ogroman pomak, pogotovo kada se zna u kakvim smo nekada uslovima radili. Do 2006. godine, kada je Crna Gora postala nezavisna, a mi kao Savez ušli u Uefu i Fifu, bili smo u prostorijama ispod Gorice, u kojima je sada Crnogorski olimpijski komitet. Iz tih otprilike 25 kvadrata preselili smo se u jednu iznajmljenu kuću na Starom aerodromu, da bi kasnije od glavnog grada dobili na korišcenje prostorije u kojima smo sada, u južnoj tribini gradskog stadiona. Ovaj prostor je u određenom trenutku odgovorio našim potrebama, međutim, kako je vrijeme odmicalo, Savez se širio, pa je taj prostor prije par godina postao limitirajuci faktor. Imamo dosta aktivnosti, mnogo ljudi dolazi, održavaju se sastanci, Savez je veoma frekventan, tako da smo riješili da sagradimo ,,kuću fudbala“. Tu smo imali veliku pomoć od glavnog grada, od kojeg smo dobili zemljište na raspolaganju - objašnjava Đurđevac. 

FSCG je od gradske uprave Podgorice dobio zemljište na kojem će biti ,,kuća fudbala“, u okviru trening kampa koji je izgrađen još 2008. godine. 

- Dosta dugo su trajale pripreme za početak gradnje, dugo su se usaglašavali detalji koji su bitni za projekat i krajem maja prošle godine postavljen je kamen temeljac, a tokom juna
su počeli radovi. Sve ide ustaljenom dinamikom, mislim da će to biti objekat koji je reprezentativan ne samo za taj dio grada, već i za Podgoricu i Crnu Goru. Kada se sve to završi, onda ćemo imati maksimalno dobre uslove za rad. 

U novoj ,,kući fudbala“ biće skoro sve što je potrebno za normalan rad Saveza i raznih selekcija. 

- U suterenu zgrade nalaziće se 1.700 kvadrata prostora, od čega 600 kvadrata ekonomata, a u ostatku sve tehničke prostorije, vešeraj i 35 garažnih mjesta. Na prizemlju će biti pres sala, koja ce moći da primi oko 100 ljudi, zatim sala za sastanke kao što su sjednice Izvršnog odbora ili sastanci sa klubovima, na kojima može da prisustvuje tridesetak ljudi. Planiran je i prostor za televiziju Fudbalskog saveza, za koju ćemo ugrubo uraditi studio i prostor za režiju. Na prizemlju će biti i prijemno odjeljenje, kao i kafeterija. Na drugom spratu su kancelarije administracije Saveza, sa još tri manje sale. Preseljenjem u ,,kuću fudbala“ kompletirali bismo, sa postojećim trening kampom, jednu cjelinu - zakljucio je Đurevac.

Da bi se stavio u red najboljih klupskih i reprezentativnih kampova na svijetu, crnogorskom će trebati još izgradnja kapaciteta za smještaj igrača.

- Razmišljamo o izgradnji hotela za naše potrebe. Za sada je plan da bude kapacitet dovoljan za smještaj dvije reprezentativne selekcije u isto vrijeme, odnosno oko 60-65 igrača i članova strucnog štaba. Izgradnjom hotela bi uštedjeli velika sredstva, jer tokom godine imamo ogromne izdatke po pitanju smještaja raznih selekcija. Gotovo da nema nedjelje kada negdje na pripremama u Crnoj Gori nije neka od selekcija. Nadam se da će u naredne četiri godine i taj plan biti ostvaren - kazao je generalni sekretar FSCG.

Višemilionska investicija u izgradnju ,,kuće fudbala“ neće negativno uticati na funkcionisanje FSCG.

- ,,Kuću fudbala“ smo planirali unazad nekoliko godina. Znali smo što nam je neophodno u infrastrukturnom i administrativnom smislu, tako da smo u budžetu odvajali sredstva za te
stvari. Imali smo sreću da u svim kvaliikacijama dobijemo atraktivne protivnike, pa su sredstva od prodaje TV prava bila velika. Od prvih kvaliikacija, kada smo u grupi bili sa Italijom, napravili smo trening kamp. Od narednih ciklusa polako smo štedjeli i uspjeli da obezbijedimo sredstva za ,,kuću fudbala“. Ova investicija ni u jednom trenutku neće ugroziti
budžet Fudbalskog saveza, niti ce uskratiti sve planirane aktivnosti - rekao je Đurevac.

(POBJEDA, ARENA)

Portal Analitika