Politika

ĐUKANOVIĆ: Reakcija na priču o gorivu kao luksuzu pokušaj marginalaca da skrenu pažnju

Uredba koju je Vlada donijela o poskupljenju goriva u njenoj je nadležnosti, kazao je premijer Milo Đukanović, navodeći da je priča o tom resursu kao luksuzu ispolitizovana. On je, nakon posjete Vrhovnom sudu, kazao novinarima da je reakcija na priču da je gorivo luksuz bila "pokušaj marginalnih ljudi da skrenu pažnju na svoju nezasluženu važnost".
ĐUKANOVIĆ: Reakcija na priču o gorivu kao luksuzu pokušaj marginalaca da skrenu  pažnju
Portal AnalitikaIzvor

- Odluka Vlade da uvede naknadu maloprodajne cijene goriva od sedam centi po litru je zakonski utemeljena. To je pravedno učinjeno. Uzaludni su pokušaji da se to predstavi drugačije. Ne sporim da je gorivo potreba, ali sporim prekomjerno korišćenje određenih resursa - kazao je premijer.

Đukanović je pojasnio da se u svim državama iz cijene goriva ubiraju sredstva za poboljšanje putne infrastrukture, navodeći da se sve bespotrebno ispolitizovalo.

Govoreći o iseljavanju sa sjevera, Đukanović je kazao da se emigriranja dešavaju u drugim balkanskim državama.

- O migracijama unutar Crne Gore sam govorio na premijerskom satu. Kada je riječ o emigraciji ka drugim zemljama to nije problem koji se negdje posebno evidentira. Nigdje nije pomenuta Crna Gora i ne postoji podat koji pokazuje da je taj problem uznemirujući. Pratićemo dalji tok toga problema - poručio je Đukanović.

Sudovi napravili veliki napor: Premijer Milo Đukanović predvodio je delegaciju Vlade koja je danas posjetila Vrhovni sud Crne Gore. Posjeta predstavnika Vlade organizuje se u okviru aktivnosti "Otvorena vrata" - jačanja transparentnosti rada Vrhovnog suda i saradnje sa drugim državnim organima.

Đukanović je kazao da je sastanak sa čelnicima Vrhovnog suda bio prilika da se čuju ocjene o unapređenje sudske vlasti.

“Ta grana vlasti je napravila ozbiljan napor u prethodnom  periodu. Jedan od ključnih izazova je unapređenje vladavine prava. I sudska i izvršna vlast imaju odgovornost. Treba napraviti kontinuirani napor”, dodao je on.

Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica kazala je da u sudskoj vlasti nije sve idealno, ali je dobro.

“Naišli smo na razumijevanje izvršne vlasti da se obezbijedi bolji status zaposlenih u sudstvu”, rekla je ona.

Medenica je napomenula da je pred Crnom Gorom put ka Evropskoj uniji koji je pun izazova.

- Za sudsku vlast je bitno da smo naišli na razmijevanje izvršne vlasti, a to podrazumijeva bolje uslove za rad, bolje prostorije, stanove za sudije - naglasila je Medenica.

RTCG

Portal Analitika