Abiznis

POPOVIĆ: Vlada pokazala neodgovornost i nepoznavanje tržišta naftnih derivata

Novim poskupljenjem goriva čitav ekonomski repro lanac će biti pogođen i vrlo brzo se odraziti na promjene cijena drugih proizvoda. Život će postati skuplji a „luksuz“ sve prisutniji. U tom kontekstu Vlada će imati prilično nemoguću misiju da pojasni građanima Crne Gore šta to nije luksuz, saopštio je generalni sekretar Pozitivne Crne Gore Srđa Popović povodom najnovijeg poskupljenja energenata.
POPOVIĆ: Vlada pokazala neodgovornost i nepoznavanje tržišta naftnih derivata
Portal AnalitikaIzvor

Popović navodi da novo poskupljenje cijena benzina i lož ulja za pet centi i dizel goriva za četiri centa, dodatno potvrđuje neodgovornost i sistem njenog funkcionisanja.

- Vlada donosi odluke paušalno, bez konsultacije i praćenja relevantnih ekonomskih parametara, a sve u u svrhu dnevno - političkih potreba.Takođe, najnovije poskupljenje nedvosmisleno demantuje i premijerov stav da je Vlada izabrala povoljni momenat na tržištu naftnih derivata za uvođenje takse od sedam centi za račun izgradnje dijela autoputa i razvoja reprezentativnog sporta u Crnoj Gori. Neodgovornost i suštinsko nepoznavanje ekonomskih zakonitosti koje vladaju na tržištu naftnih derivata, Vlada je pokazala time što je za tako varijabilno tržište vezala dugoročnu odluku o dodatnom fiksnom povećanju cijena proizvoda u svrhu višedecenijske otplate kredita. Ovo je još jedna u nizu odluka Vlade koja nema jasnu viziju rješavanja problema, prouzrokovanog zaboravljenom bankarskom klauzulom prilikom zaduženja u dolarima za izgradnju autoputa, a koji se dodatno želi prevaliti preko leđa građana - navodi se u saopštenju Popovića.

On ističe da se nameće pitanje  koliko će građani Crne Gore, u slučaju daljeg rasta cijena, plaćati ove životno važne energente.

- Ovakvim Vladinim odlukama čini se da ćemo plaćati  više i od najbogatijih građana Evrope od kojih smo, u ekonomskom smislu, miljama daleko.  Čitav ekonomski repro lanac će biti pogođen i vrlo brzo odreagovati na ove promjene cijena koje su se dogodile u infrastrukturnom segmentu, jer je to neminovnost. Život će postati skuplji a „luksuz“ sve prisutniji. U tom kontekstu Vlada će imati prilično nemoguću misiju da pojasni građanima Crne Gore šta to nije luksuz - poručio je  Popović.

 

Portal Analitika