Abiznis

MF: U mnogim firmama plate se isplaćuju na ruke iz skrivenih prihoda

U Ministarstvu finansija znaju da u mnogim kompanijama dio plate zaposlenima isplaćuju na ruke, odnosno ,,na crno“ iz skrivenih prihoda i traže način da se ova pojava zaustavi ili smanji. U ovom resoru Vlade negiraju, međutim, ocjene iz biznis asocijacija da su porezi i doprinosi visoki, odnosno da predstavljaju veliku biznis barijeru.
MF: U mnogim firmama plate se isplaćuju na ruke iz skrivenih prihoda
Portal AnalitikaIzvor

- Obračunavanje i plaćanje poreza i doprinosa na zarade je jedno od ključnih pitanja kojima se bave Ministarstvo finansija i Poreska uprava. U potpunosti su prepoznate pojave da se dio zarade isplaćuje u skladu sa zakonom, a drugi dio „na crno“, odnosno da se isplaćuju zarade bez plaćanja poreza i doprinosa, iz skrivenih prihoda – saopštili su iz Ministarstva finansija na Pobjedino pitanje da li je pravljena analiza isplate plata u privatnim kompanijama za koje se često čuje da pola daju na ruke, a legalnim kanalima isplaćuju drugu polovinu kako bi izbjegli plaćanje dažbina. Ovaj problem nije karakterističan, kažu u Ministarstvu, samo za Crnu Goru, već za sve zemlje, pa i one koje spadaju u razvijene.

U Ministarstvu kažu da ovu pojavu analiziraju.

- Prave se razne analize, a prije svega rizika na osnovu kojih se usmjeravaju aktivnosti za preduzimanje mjera u naplati poreza i doprinosa – kazali su iz Ministarstva. Parlament, podsjećaju oni, nije prihvatio inicijativu za rigoroznije kažnjavanje poslodavaca koji uredno ne izmiruju poreze i doprinose, ali MF ne odustaje.

Portal Analitika