Svijet

ID odgovorna za napad u Dalasu

Džihadisti Islamske države preuzeli su odgovornost za napad na izložbi karikatura proroka Muhameda u Gerlandu kraj Dalasa.
ID odgovorna za napad u Dalasu
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom dva napadača su ubijena, a pripadnik obezbjeđenja je povrijeđen, javili su američki mediji.

Na tviter nalozima za koje se vjeruje da su povezani sa terorističkom grupom pominje se pucnjava na dva tvita, a na jednom od njih je napisano - "može li Alah da nas prihvati poslije mudžahedinskog napada u Teksasu".

Ovaj tvit (poruka) je tvitovana (postavljen) u 18:35 sati po lokalnom vremenu - 15 minuta prije nego što je bilo ko sa lica mjesta čuo o pucnjavi, objavio je Los Anđeles Tajms.

Američki mediji su odmah poslije pucnjave u nedjelju uveče po lokalnom vremenu u Gerlandu objavili, pozivajući se na visokog zvaničnika FBI-a, da je jedan od napadača Elton Simpson iz Arizone, bio predmet njihove terorističke istrage.

Zatim su mediji identifikovali napadače koje je ubila američka policija ispred galerije kao 31-godišnjeg Simpsona i 34-godišnjeg Nadira Sofija.

Los Anđeles tajms piše da su njih dvojica dijelili apartman u gradu Feniksu, a televizija CNN je emitovala reportažu u kojoj su agenti FBI-a došli na tu adresu u Arozoni.

Agenti FBI-a su sudu predali višesatne snimljene razgovore u kojima Simpson govori o putu u Somaliju i priključenje "braći koja vode sveti rat".

Američko tužilaštvo nije uspjelo da dokaže da je on učinio bilo kakav teroristički zločin, ali je utvrdilo da je lagao istražne organe negirajući da je razgovarao o odlasku u Somaliju.

Izvor: b92.net

Portal Analitika