Abiznis

Hrvati iznajmljuju crnogorski avion

Hrvatski nacionalni avio-prevoznik Kroacija erlajnz iznajmljuje avion ,,embrajer“ Montenegro erlajnza MA, kako bi popunio svoju flotu, potvrđeno je Pobjedi u crnogorskoj nacionalnoj kompaniji. Osim aviona, Hrvati će iznajmiti i kompletne posade aviona.
Hrvati iznajmljuju crnogorski avion
Portal AnalitikaIzvor

"Radi se o zakupu jednog aviona na nekoliko dana. Taj ugovor je dobar jer kompanija upošljava višak resursa koji su slobodni van sezone, istovremeno pokrivajući fiksne i direktne operativne troškove i ostvaruje odgovarajuću dobit za vrijeme iznajmljivanja aviona", saopšteno je iz Montenegro erlajnza.

U crnogorskoj nacionalnoj kompaniji nijesu htjeli da preciziraju koliko naplaćuju iznajmljivanje aviona.

Kroacija erlajnz je hrvatskim medijima potvrdila da postoji interesovanje za crnogorske avione, naglašavajući da ova saradnja može da bude jača, jer ih interesuje iznajmljivanje aviona naročito tokom zime, kada je putnika manje. Razlog je što CA ima velike avione, a ,,embraeri“ imaju 100 sjedišta i stvaraju manje troškove.

Inače, hrvatski avio-prevoznik namjerava da sljedeće godine nabavi dva nova ,,embraera“ i poveća flotu na 14 aviona.

"Cijena najma jednog ,,embraera“ bi bila oko 200.000 dolara mjesečno. U CA ne namjeravaju stati na ta dva ,,embraera“, već namjeravaju da u sljedeće četiri godine nabave od četiri do šest takvih aviona. A neki od njih bi imali i bazu izvan Hrvatske pa bi, na primjer, letjeli na liniji Frankfurt -Sarajevo" saopštili su predstavnici CA hrvatskim medijima .

Polovinom aprila delegacija CA je bila u posjeti MA u Podgorici, kad su dogovorili poslovnu saradnju. Komercijalni direktor MA Predrag Marković kazao je nedavno da poslovanje kompanije zimi predstavlja veliki izazov, jer turistička sezona u Crnoj Gori traje kratko, a kompanija svoj saobraćaj koncipira na godišnjem nivou. Kao nacionalni avio-prevoznik MA nije u prilici da stavi ključ u bravu u mjesecima van sezone i da saobraća samo u periodu visoke sezone, tako da se zimi stvaraju gubici.

Ovaj vid saradnje sa hrvatskim avio-prevoznikom omogućiće MA da lakše prebrodi sve ove izazove.

Izvor: Pobjeda

Foto: planespotters.net

Portal Analitika