Abiznis

Plata menadžera Merkatora 266.000 eura

Među menadžerima devet kompanija koje se kotiraju kao vodeće na Ljubljanskoj berzi, najveću platu od 758.000 eura bruto ima šef Krke Jože Colarič.
Plata menadžera Merkatora 266.000 eura
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Godišnje plate ostalih u toj grupi kreću se od 138.000 eura do 350.000 eura bruto, pokazala je analiza poslovnog lista Finance.

Analiza je obuhvatila plate vodećih slovenačkih menadžera u kompanijama Merkator, Gorenje, Telekom Slovenije, Save Re, Petrol, Krka, Intereuropa, Luka Koper i Triglav osiguranje.

Iako je većina njih zadržala iste ili nešto više plate u odnosu na 2013, najviše odskače podatak o primanjima prvog čovjeka trgovačkog lanca Merkator, Tonija Balažića, prenio je hrvatski Tportal.

Balažić je lani dobio povišicu od čak 84.000 eura, tako da mu je godišnja plata za 2014. iznosila 266.000 eura bruto.

Portal primjećuje da vlasnik Agrokora, Ivica Todorić, sigurno nije bez razloga nagradio svog prvog čovjeka u Sloveniji: Balažić je Merkator vodio i u vrijeme Agrokorovog preuzimanja, što je bio kompleksan posao čija je vrijednost premašila pola milijarde eura, dok je Merkator paralelno ušao i u reprogram duga od milijardu eura.

Za razliku od slovenačkih, hrvatske kompanije gotovo uopšte ne objavljuju plate svojih menadžera, ili ih objavljuju zbirno za kompletne uprave.

T-portal 

Portal Analitika