Region

Blic: Samo NIS i EPS imaju veće prihode od SPC

Srpska pravoslavna crkva, iako zvanično nije firma, jedno je od najuspješnijih “preduzeća” u Srbiji i po prihodima se nalazi na trećem mjestu, odmah iza Naftne industrije Srbije (NIS) i Elektroprivrede Srbije (EPS). Prema istraživanju Blica, SPC u svojih 40 eparhija godišnje, navodno sakupi 140 miliona eura.
Blic: Samo NIS i EPS imaju veće prihode od SPC
Portal AnalitikaIzvor

List navodi da crkva nikome ne prilaže svoje finansijske izveštaje i javnosti je poznato samo nekoliko podataka, kao na primjer da je mitropolit Amfilohije rekao da je manastir Ostrog u 2014. godini zaradio 2,4 miliona eura i da je ovogodišnji budžet njegove mitropolije 770.000 eura.

Kako tvrdi ovaj beogradski list, u vrijeme krize, eparhije SPC su bile jedne od najvećih investitora, a novac je ulagan u hotele, vinarije, te poljoprivrednu proizvodnju jer im država na prihode od prodaje svijeća, vjerskih obreda ili izdavanja prostora ne naplaćuje dažbine. Insajderi navode da se godišnje prihoduje od 130 do 150 miliona eura, a da samo od prodaje svijeća i vjerskih obreda jedna eparhija može da zaradi i do pet miliona eura. Posebno su pitanje prihodi koje eparhije zarađuju od prodaje nekih proizvoda, pa tako Zahumsko-hercegovačka eparhija izvozi u SAD 100.000 boca svog vina.

Ipak, najviše novca Crkva dobija od donatora, tj. “vjersko pomodarstvo” je doživelo procvat jer novokomponovani vjernici misle da će svoje grijehe sprati ako daju priloge crkvi. Blic podsjeća na slučaj jedne beogradske crkve, gdje se među donatorima isticao kriminalac ubijen u sačekuši, koji je donirao 500.000 eura.

Inače, država iz budžeta plaća socijalno i zdravstveno osiguranje svještenicima SPC i za te namjene će ove godine biti izdvojeno devet miliona eura, a to je ujedno i jedini zvanični podatak o prihodima Crkve kada je riječ o državnom novcu. U državnim organima navode da su vjerske zajednice po zakonu oslobođene poreza i da je stav da se porez na imovinu ne naplaćuje dok se vjerskim zajednicama ne vrati sva imovina oduzeta u poslijeratnom periodu. Da u SPC ima novca govori i slučaj iz 2013. godine kada je uhapšen blagajnik arhiepiskopije beogradsko-karlovačke zbog krađe gotovo milion eura u kešu.

Blic je u sklopu istraživanja o prihodima SPC iznio i statističke podatke o crkvi, kao i njenim prihodima i cijenama.

(SEEbiz)

Portal Analitika