Svijet

UN: Novinarstvu treba omogućiti da diše

Omogućimo novinarstvu "da diše", navodi se u poruci generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. maja.
UN: Novinarstvu treba omogućiti da diše
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ban Ki Mun je u saopštenju odao poštu ubijenim novinarima i apelovao da se udvostruče napori, kako ne bi bilo ugroženo jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je sloboda govora.

"Povodom Svjetskog dana slobode medija, apelujem na vlade i sve građane da odbrane principe koje su proklamovale zemlje članice UN, a to je između ostalog neophodnost slobodne razmjene informacija i ideja", naveo je Ban Ki Mun.

On je podsjetio da je veliki broj novinara zatvoren širom svijeta i da nema perspektive da će protiv njih biti pokrenuta regularna sudska procedura.

Osim toga, navodi generalni sekretar UN, vlade nekih zemalja sprječavaju novinare da istražuju i nerijetko zastrašuju medije. Ban Ki Mun zaključuije da u svakom društvu mora da se omogući slobodan protok informacija, koje imaju moć da pod znak pitanja stave postojeće stanje stvari i "pružaju nadu onima, čiji je glas ugušen cenzurom, korupcijom, nasiljem, zastrašivanjem i osvetom".

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika