Finansije

Soroš duguje 6,7 milijardi poreza?

Džordž Soroš rado govori da bi bogati trebalo da plaćaju veće poreze, iako dobar dio njegovog bogatstva počiva na odlaganju njihovog plaćanja, piše Bloomberg, a prenosi Index.
Soroš duguje 6,7 milijardi poreza?
Portal AnalitikaIzvor

Na putu prema vrhu liste najvećih svjetskih investitora, 84-godišnji milijarder je koristio "rupu u zakonu" koja mu je omogućila da odgodi plaćanje poreza na naknade za usluge klijentima, i reinvestira ih u svoj fond, gdje je novac nastavljao da se oplođuje bez oporezivanja. Na kraju 2013. godine, Soroš je putem Soros fonda za menadžment sakupio 13,3 milijarde dolara koristeći odgodu plaćanja poreza, navodi registar Irskih regulatora na koji se Bloomberg poziva.

Američki Kongres je "rupu u zakonu" zatvorio 2008. godine, kada je naredio menadžerima fondova koji su je koristili da dugovanja podmire do 2017. godine. Menadžeri i investitori koji, poput Soroša, posluju iz Njujorka, daju 39,6 odsto poreza i dodatnih državnih i gradskih dažbina u iznosu od 12 odsto. Endrju Nidam, računovođa revizorske agencije "Cravath, Swaine & Moore", kaže da navedenom treba dodati i porez od 3,8 posto za zdravstvo, odnosno Obamaker (Obamacare). Prema kalkulaciji Bloomberg-a zastnovanoj na javno dostupnim podacima koji nude tek djelimičan uvid u Soroševo bogatstvo, investitor bi do 2017. godine u državni budžet SAD trebalo da uplati iznos od 6,7 milijardi dolara.

Izvor: Index

Foto: index.hr

Portal Analitika