Kultura

VIDEO: Preminula legendarna balerina Maja Pliseckaja

Nekadašnja solistkinja prestižnog ruskog Baljšoj teatra, 89-godišnja Maja Pliseckaja preminula je juče od srčanog udara, izjavio je direktor tog teatra Vladimir Urin.
VIDEO: Preminula legendarna balerina Maja Pliseckaja
Portal AnalitikaIzvor

- Umrla je od srčanog udara. Ljekari su sve pokušali da je spasu - naveo je Urin i dodao da je čuvena umjetnica preminula u Njemačkoj.

Maja Pliseckaja potiče iz stare ruske baletske porodice jevrejskog porijekla. Ujak Asaf Meseret bio je renomirani profesor baleta. Tetka uz koju je odrasla, Sulamif Meserer, takođe je bila primabalerina Baljšoj teatra.

Njenu mladost u doba Staljina obilježile su patnje. Otac joj je nestao bez traga 1937. godine, a majka deportovana u Kazahstan. Pedeset godina kasnije otkriveno da je njen otac ubijen.

Član Baljšoj baleta postala je 1943. godine, ali do 1959. godine nije mogla da nastupa u inostranstvu zbog podozrivosti prema njenom porijeklu.

0305maja1Bila je poznata po izrazito visokim skokovima, fleksibilnim leđima, dugim rukama, gracioznosti pokreta i harizmi, a upečatljivosti njene pojave doprinosila je i crvena kosa.

Njene najpoznatije uloge bile su u baletima "Labudovo jezero" (1947), "Uspavana ljepotica" (1947), "Karmen", "Don Kihot", "Ana Karanjenina" i "Bolero". Pliseckaja je "Labuda" solo-koreografiju nastalu po istoimenoj kompoziciji Kamija Sen-Sansa interpretirala više od hiljadu puta. Godine 1958. postala je zaslužni umjetnik Sovjetskog saveza.

Kritičari su je smatrali istinskom nasljednicom legendarne Ane Pavlove. Karijera joj je trajala neuobičajeno dugo - čak 60 godina. Poslednji put nastupila je 1996. godine, kada je imala 70 godina, u koreografiji Morisa Bežara "Ave Marija".

Izvor: B92

Foto: flicker.com, elperiodico.com

Portal Analitika