Politika

SNP: Jonica i Milić predlažu izmjene Zakona o strancima

Socijalistička narodna partija (SNP) sjutra će Skupštini, kroz izmjene Zakona o strancima, predložiti da se do kraja oktobra odloži primjena norme kojom je propisano dobijanje prethodne potvrde Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG).
SNP: Jonica i Milić predlažu izmjene Zakona o strancima
Portal AnalitikaIzvor

Predlog izmjena Zakona o strancima podnijeće u skupštinsku proceduru poslanici SNP-a, Srđan Milić i Snežana Jonica.

Jonica je saopštila da se predloženim izmjenama na najefikasniji način, privremeno za potrebe ove turističke sezone, prevazilaze problemi s kojima se suočila turistička privreda zbog primjene novog Zakona o strancima.

“Predlogom SNP-a obezbjeđujemo da se prevaziđu problemi za ovu turističku sezonu, a da se po završetku sezone napravi ozbiljna javna rasprava i razmjena mišljenja između predstavnika turističke privrede, ministarstava održivog razvoja i turizma i unutrašnjih poslova, kako bi se pravovremeno došlo do najboljeg rješenja kojim se će uvažiti prioritet zapošljavanja domaće radne snage, ali ne na uštrb kvaliteta obavljanja posla, obraćajući pažnju na to da se na taj način ne stvaraju dodatne biznis barijere privrednicima”, navela je Jonica u saopštenju.

SNP će, kako je kazala, tražiti da taj zakon bude uvršten u dnevni red po skraćenoj proceduri zbog važnosti i hitnosti pitanja na koje se odnosi, a naročito zbog činjenice da je već proizvedena ogromna šteta turističkoj privredi u pripremi za ovu sezonu.

Zakonom o strancima, koji je stupio na snagu 1. aprila, želi da se doprinese većem zapošljavanju domaće radne snage.

Zakon predviđa da nijedan strani državljanin neće moći da dobije posao u Crnoj Gori, ukoliko na evidenciji ZZZCG ima domaće radne snage koja zadovoljava tražene uslove.

Zakonom je propisano da se dozvola za privremeni boravak i rad radi zapošljavanja i sezonskog zapošljavanja izdaje strancu koji ispunjava propisane uslove, a kao dokaz o opravdanosti zahtjeva priloži pisanu ponudu poslodavca za zapošljavanje stranca na određenom radnom mjestu.

Poslodavac tu pisanu ponudu može dati nakon dobijanja potvrde od ZZZCG da na evidenciji nema nezaposlenih koje ispunjavaju uslove za angažovanje na poslovima na koje se ponuda odnosi, ili je osoba sa evidencije Zavoda odbila te poslove.

Portal Analitika