Društvo

Pečat za koji se tvrdi da je arhonta Petra poklonjen Sabornom hramu u Baru

Pečat, za koji arheolog iz Bara, mr Mladen Zagarčanin tvri da je pripadao arhontu Petru, ocu Svetog Jovana Vladimira, a kojeg je sredinom aprila pronašao na Ćuviku u okolini Skadarskog jezera atletičar – planinar Boris Savić, poklonjen je Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, potvrđeno je Portalu Analitika. Kako je Savić istakao medijima, uslov je da pečat bude izložen, kako bi svi mogli da ga vide, te da bude napisano kako ga je on pronašao.
Pečat za koji se tvrdi da je arhonta Petra poklonjen Sabornom hramu u Baru
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Otkriće pečata objelodanjeno je u medijima prije dvije nedjelje, ali se nijedna državna institucija nije javila sa željom da zvanično provjeri autentičnost i eventualno pregovara o njemu. Savića su zvali kako je kazao brojni privatni  kolekcionari, ali on nije htio da ovaj artefakt dođe u njihovo vlasništvo.


Arheolog, mr Mladen Zagarčanin, koji je upoznao javnost sa ovim otkrićem, i namjerava da ga prikaže u nekom od arheoloških glasila, ističe da je u pitanju bronzani pečat koji se radi kao odlivak iz originala. Po njemu, neshvatljivo je što ustanove nisu reagovale. “Ovako, lična je stvar Savića da li će da ga pokloni ili ustupi za izvjesnu sumu novca”, kaže Zagarčanin.
 

Arheolog je ranije tvrdio kako je riječ o hiljadu godina starom pečatu iz srednjevizantijskog perioda, i to - arhonta Dioklije (Duklje) Petra, oca kneza Vladimira (kasnije je dobio svetačko ime Sveti Jovan Vladimir). Na pečatu je grčkim slovima napisano: "Gospode čuvaj slugu svoga Petra“, dok je na aversu lik Svetoga Đorđa sa kopljem i mačem. "Natpis je u četiri reda, a sam pečat dokazuje postojanje administracije, odnosno početka ustrojstva države. Još uvijek vazalni početak države, ali ipak početak”, navodio je Zagarčanin.

 
 

Portal Analitika