Društvo

PAŽIN: Izbor specijalnih tužilaca u junu

Tužilački savjet donio je odluku o izboru neophodnih 10 specijalnih tužilaca, a do 8 maja biće raspisan konkurs za izbor glavnog i specijalnih tužilaca, najavio je ministar pravde Zoran Pažin. Ministar očekuje da taj postupak bude završen tokom juna.
PAŽIN: Izbor specijalnih tužilaca u junu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Očekujem da se rokovi poštuju. To je ne samo moje, već i očekivanje crnogorske javnosti i međunarodnih partnera", kazao je Pažin.

Ministar je, gostujući u emisiji "U Centar" Televizije Crne Gore, ocijenio da tužilaštvo treba da ima proaktivnu ulogu, a ne samo da razmišlja o ispunjavanju trenutnih rokova, već i korak u naprijed.

"Trebalo bi veoma voditi računa o strukturi specijalnih tužilaca koji bi trebalo da budu birani. To znači da bi pored 5,6 vrhunskih krivičara, trebalo voditi računa da bude mjesta i za stručnjake za poresko, carinsko pravo, građansko, upravo zbog oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, jer to podrazumijeva visok stepen znanja iz oblasti građanskog prava", kazao je ministar.

Pažin je kazao i da očekuje da će do kraja juna sudovi donijeti pravosnažne presude u najsloženijim predmetima koji su pod pozornošću javnosti.

"Kredibilitet pravosudnih organa je, u određenoj mjeri, ugrozila ping pong praksa u poznatih pet, šest predmeta", kazao je Pažin za TVCG.

Izvor i foto: rtcg.me

Portal Analitika