Zabava

Preminuo tvorac pjesme "Louie Louie" koja je plašila FBI (VIDEO)

Američki pjevač i pisac čuvene pjesme "Louie Louie" iz 1963. godine, Džek Ilaj, preminuo je u Oregonu, prenose danas lokalni mediji u SAD.
Preminuo tvorac pjesme "Louie Louie" koja je plašila FBI (VIDEO)
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ilaj (71) tvorac je pjesme grupe Kingsmen koja je postala jedan od prvih hitova rokenrola. Tu pjesmu su kasnije obradili bendovi "Clash", "Kinks", "Doors" i pank ikona u SAD, Igi Pop.

Međutim, jedino razumljivo u pjesmi "Louie Louie" je naslov. Zbog nerazumljivosti teksta, mnogi su pokušali da dešifruju poruku pjesme, koja se našla u dosijeu "sumnjivih pjesama" Američke federalne policije (FBI).

Pjesma je bila zabranjena u američkoj saveznoj državi Indijani, jer su građani smatrali da teskt sadrži nepristojnu poruku kada se pjesma uspori.

U vrijeme Hladnog rata, pjesma je izazvala sumnju kod tadašnjeg nemilosrdnog šefa FBI-a Edgara Huvera, naveli su mediji.

FBI je 2012. godine objavio dosijee koje je decenijama vodio o poznatim ličnostima. U dokumentu je 119 strana posvećeno pjesmi "Louie Louie". FBI je naveo da su tri vladine agencije bile zadužene da otkriju poruku pjesme u usporenom izdanju.

Ilaj je prije nekoliko godina rekao da tekst pjesme "nije poseban" već je tajna bila u akustičnim efektima. Mikrofon je visio s plafona dok je Ilaj pevao sa zabačenom glavom unazad.

 

 

Portal Analitika