Politika

URA: Crna Gora da se vrati vrijednostima socijalne pravde

Crna Gora treba da se vrati vrijednostima solidarnosti i socijalne pravde, kako bi država bila uređena kao humanije, sigurnije i bolje mjesto za život, poručili su iz Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA).
URA: Crna Gora da se vrati vrijednostima socijalne pravde
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Koordinator za socijalnu politiku URA-e, Miloš Konatar, kazao je da Crna Gora mora da pokaže poštovanje prema građanima, radnicima, penzionerima, roditeljima, sportistima i studentima.

„Sadašnja vlast vodi računa samo o sopstvenim interesima. Ne vodeći računa o potrebama siromašnih, izgubili su realnu sliku o socijalnom stanju države i građana. Krajnje je vrijeme da se vratimo vrijednostima Prvog maja, vrijeme je za promjene“, naveo je Konatar u saopštenju.

On je poručio da istinska Crna Gora nije ona u kojoj su prvomajski praznici samo, najmanje dva neradna dana.

„Stariji se sjećaju Prvog maja u Crnoj Gori po izletima u prirodu, prvomajskim urancima i kulturno-umjetničkim programima, ali to su bila neka davna i srećnija vremena. To je bila Crna Gora koju stariji pamte, a mlađi sanjaju“, rekao je Konatar.

On je podsjetio da su tada radnici uredno primali plate, imali socijalnu i radno-pravnu zaštitu, uživali poštovanje, a Crna Gora je imala srednji sloj i radničku klasu.

„Onda se sve promijenilo. Došli su oni koji se deklarišu kao partije socijalne pravde, socijalističke i socijaldemokratske, propisali su nova pravila i tranziciju. Ugašene su fabrike i većina preduzeća koja su bila generator razvoja Crne Gore, izgubljeno je na desetine hiljada radnih mjesta i nestali su srednji sloj i radnička klasa“, naveo je Konatar.

On je dodao da su radnici su ostali bez prava koja su decenijama uživali.

„Nestao je osjećaj kako je to primiti redovno platu svakog prvog u mjesecu, zaboravio se osjećaj kako je to od zarade izdržavati porodicu, ići na odmor i školovati djecu. Zaboravio se osjećaj dostojanstvenog života“, saopštio je Konatar.

On je poručio da se URA bori za one vrijednosti solidarnosti za koje su se borili radnici u Čikagu 1. maja 1886. godine.

„Za našu Crnu Goru se moramo boriti, jer od kada su prije 25 godina došli oni, januar kojim su godine počinjale nikako da prođe, a majska zora nikako da nam svane“, rekao je Konatar.

On je naveo da se URA zalaže za Crnu Goru u kojoj neće biti 30 odsto stanovništva u zoni siromaštva, a skoro polovina socijalno ugrožena.

„Nijesu građani zaslužili da, u 21. vijeku, vlast za socijalna davanja za četvoročlanu porodicu izdvaja je 85 eura. Nijesu naši stari zaslužili da prosječna penzija u Crnoj Gori danas iznosi 268 eura. Kako da radnici danas slave Prvi maj, kada je prosječna plata 485 eura, dok je potrošačka korpa skoro 900 eura“, kazao je Konatar.

On je dodao da vlast brine samo o sebi i o malom broju privilegovanih, zbog čega je vrijeme za promjene.

„Vrijeme je za Crnu Goru kao solidarnu, pravnu i pravednu državu. Vrijeme je da se vratimo vrijednostima Prvog maja“, poručio je Konatar.

Izvor: MINA

Portal Analitika