Društvo

„Marko Martinović uči ruske kneževe i boljare pomorstvu“ vraćena u muzej

U stalnu postavku Muzeja grada Perasta je vraćena poslije sprovođenja konzervatorskih mjera urađenih u ateljeu Područnog odjeljenja Centra za konservaciju u Kotoru, istorijska slika „Marko Martinović uči ruske kneževe i boljare pomorstvu“.
„Marko Martinović uči ruske kneževe i boljare pomorstvu“ vraćena u muzej
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika ovo je  povod za predavanje o njenom značenju i važnosti očuvanja kao jedinstvenog kulturnog dobra. Predavanje će biti održano 5. maja 2015. godine sa početkom u 20 časova u Muzeju grada Perasta.

Slika je autentično je svjedočanstvo o pedagoškom djelovanju  kapetana, pomorskog trgovca,  pisca i hroničara Marka Martinovića (Perast, 1663-1716), koji je učio grupu pitomaca Petra Velikog, teorijskim i praktičnim pomorskim vještinama u Veneciji i Perastu od 1697. do 1698. godine.

Ovo likovno djelo velike dokumentarne vrijednosti, sa imenima sedamnaestorice ruskih kneževa i boljara, nastalo je 13. godina poslije njihovog boravka i učenja u Perastu, potvrda je ne samo početaka organizovanog pomorskog obrazovanja već i prvih veza Rusije sa Crnom Gorom.

Marko Martinović je prvi u nizu istaknutih pomorskih ličnosti iz Boke Kotorske koje su doprinijele pomorskom usponu Rusije u vrijeme Petra Velikog.

učestvuju:

Na predavanju će govoriti: Ivana Medenica, direktorica Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, Željko Kalezić, načelnik Područnog odjeljenja Centra za konzervaciju i arheologiju iz Kotora, Andro Radulović, direktor OJU Muzeji iz Kotora, Marija Mihaliček, muzejska savjetnica i Jasminka Grgurević, konzervatorka-restauratorka.

Portal Analitika