Društvo

DODS: Zabrana Akademske šetnje ponosa u Nikšiću je korak u pogrešnom smjeru

Reagujući na privremenu zabranu Akademske šetnje ponosa, koja je trebalo da se održi 24. aprila, Aneliz Dods, šefica Delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru, je kazala da je zabrana korak u pogrešnom smjeru.
DODS: Zabrana Akademske šetnje ponosa u Nikšiću je korak u pogrešnom smjeru
Portal AnalitikaIzvor

Dana 22. aprila, Akademska šetnja ponosa, koja je trebalo da se održi 24. aprila ispred Filozofskog fakulteta u Nikšiću, zabranjena je odlukom policije.

Demonstracija je privremeno zabranjena od strane nadležnih organa zbog, kako su rekli, "povećanih bezbjednosnih rizika i rizika od nasilja i drugih oblika remećenja javnog reda i mira."

"Zaštita temeljnih prava, poput prava na slobodu okupljanja, predstavlja srž procesa pristupanja Evropskoj uniji. Crna Gora bi trebalo da bude u stanju da obezbijedi događaj koji je važan i ključni dio moderne demokratije. Ova zabrana šalje pogrešnu poruku LGBTI osobama u Crnoj Gori koje su i dalje suviše često suočene sa neprijateljstvom, diskriminacijom i nasiljem. Uspješna organizacija druge po redu Povorke ponosa u Podgorici 2. novembra prošle godine bila je važan korak u jačanju ljudskih prava u Crnoj Gori, ali jednakost i zaštita temeljnih prava LGBTI osoba moraju da se obezbijede u svakoj zajednici širom Crne Gore", kazala je Dods.

Portal Analitika