Društvo

SSCG: Prisutna kriza rada i morala

Zbog izuzetno teškog materijalno-socijalnog položaja zaposlenih i građana u Crnoj Gori i ove godine ,,Prvi maj “- Međunarodni praznik rada, obilježavamo u sjenci ekonomske krize, saopšteno je iz Saveza sindikata Crne Gore (SSCG).
SSCG: Prisutna kriza rada i morala
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz pomenute organizacije navode da je u društvu prisutna kriza rada, kao i kriza morala. „Radnici i njihove porodice jedva preživljavaju, a ,,rad na crno”  bez socijalnog i zdravstvenog osiguranja, bez povezanog radnog staža je sve više prisutan. Uz sve to prisutan je problem neredovne isplate zarada kao i posebno težak problem nemogućnosti rješavanja stambenog pitanja, koje je za zaposlene koji imaju čak i prosječnu zaradu nemoguće riješiti“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Savez sindikata Crne Gore smatra da se ovi problemi mogu ublažiti samo ukoliko radimo i privređujemo u interesu svih, a time i u interesu države, te da bez  proizvodnje i zadovoljnog radnika, nema ni opstanka, ni puta u Evropu.

„Moramo biti jedinstveni, braniti radno mjesto, jer samo zadovoljan radnik je i slobodan čovjek. Neophodno je stvoriti ambijent u kojem će svakom stanovniku naše države, biti čast reći da je njen građanin, poželjno biti poslodavac, a zadovoljstvo biti zaposlen“, navodi se u saopštenju.

Kao ravnopravan partner u socijalnom dijalogu sa Vladom Crne Gore i Unijom poslodavaca, SSCG i ovog ,,Prvog maja “ traži: očuvanje postojećih radnih mjesta, redovnu isplatu zarada, unaprjeđenje i jačanje socijalnog dijaloga, jačanje pravne države, kao i veće poštovanje i primjenu postojeće zakonske regulative, veću odlučnost u borbi za ekonomski i socijalni prosperitet, vraćanje u svijet rada svih onih koji su se našli u socijalnom beznađu, veću uposlenost industrijskih kapaciteta, obima proizvodnje, povećanja zarada i standard zaposlenih i građana.

„U svim nastojanjima neophodna nam je puna i bezrezervna podrška našeg članstva. Na kraju, mi sindikalci, ne smijemo nikad zaboraviti osnovne temeljne sindikalne principe: solidarnost, humanist i socijalnu pravdu. Uz ovu poruku svim zaposlenim i građanima Crne Gore, Savez sindikata čestita ,,Prvi maj”Međunarodni praznik rada“, zaključak je saopštenja.

 

Portal Analitika