Društvo

Strožija provjera imovine funkcionera

Imovina koju su javni funkcioner i članovi njegove uže porodice stekli za vrijeme mandata, kao i dvije godine nakon prestanka funkcije, koja nema pokriće, smatraće se protivzakonito stečenom, predviđeno je izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa.
Strožija provjera imovine funkcionera
Portal AnalitikaIzvor

Zakonske izmjene, koje su predložili poslanici Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević i Janko Vučinić, razmatraće u ponedjeljak članovi Zakonodavnog odbora.

Predviđeno je da svaki podnosilac izvještaja garantuje pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovrnošću tačnost i ažurnost podataka.

„Imovina koju su javni funkcioner i članovi njegove uže porodice, stekli u vrijeme trajanja mandata i vršenja javne funkcije, kao i dvije godine nakon prestanka funkcije, koja nema pokriće u prijavljenim prihodima poreskoj adminsitraciji i Komisiji za sprječavanje sukoba interesa, ili koja nije prijavljena kao imovina javnog funkcionera i članova njegove uže porodice, smatraće se protivzakonito stečenom imovinom“, kaže se u obrazloženju.

Komisija je, kako se navodi, dužna da odmah obavjesti Vrhovnog državnog tužioca o saznanjima da postoji osnov sumnje o nezakonito stečenoj imovini javnih funkcionera, radi pokretanja istražnog postupka. 

Zakon o sprječavanju sukoba interesa se više puta mijenjao, što pokazuje da se radi o propisu koji je, kako navode poslanici, podložan političkom uticaju interesno povezanih struktura koje žele da sačuvaju postojeće mehanizme uticaja.

„Imajući u vidu da zbog nedostatka političke volje vlasti da izgradi i efikasno primjenjuje sistemske mehanizme za otkrivanje, krivično gonjenje i presuđivanja slučajeva visoke korupcije, postoji osnovana sumnja da je određeni broj visokih funkcionera vlasti, zloupotrijebio svoje funkcije u cilju sticanja enormne imovine u zemlji i inostranstvu“, kaže se u predloženom zakonu.

Ocjenjuje se da je izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa nepohodno definisati mehanizme koji će pomoći policiji, poreskim organima i tužilaštvu da efikasnije locira imovinu stečenu korupcijom, za koju javni funkcioner nema pokriće u prijavljenim prihodima ili je nije ni prijavio. (Mina)

Portal Analitika