Svijet

UN traže 415 miliona dolara za Nepal

Ujedinjene nacije uputile su apel za pomoć od 415 miliona dolara za Nepal, pošto je oko 70.000 kuća uništeno i 530.000 oštećeno u razornom zemljotresu prije pet dana, a američki predsjednik Barak Obama obećao je da će Sjedinjene Američke Države učiniti "sve što mogu pomoći".
UN traže 415 miliona dolara za Nepal
Portal AnalitikaIzvor

Obama je nazvao sinoć premijera Nepala Sušil Koiralu da bi izrazio saučešće zbog gubitka ljudskih života. Oni su razgovarali o tekućim naporima da se odgovori na posljedice potresa jačine 7,8 stepeni po Rihterovoj ljestvici, koji je usmrtio više od 5.000 ljudi i razorio drevnu prijestonicu Katmandu prošle subote.

S obzirom na širinu katastrofe, UN je uputio poziv za donacije u visini od 415 miliona dolara za prvu ruku, procjenjujući da je uništeno 70.000 kuća, a 530.000 ih je oštećeno u 39 od 75 okruga u zemlji.

Vlada je priznala da se ne može nositi s opsegom katastrofe s obzirom da se radi o najpogibeljnijem potresu unazad više od 80 godina u Nepalu. Brojna sela među onima koja su teško stradala nalaze se u zabačenim područjima Himalaja.

(SEEbiz)

Portal Analitika