Društvo

Agenti ANB-a neće u penziju

Dvojica dugogodišnjih agenata ANB-a Duško Golubović i Zoran Lazović obavijestili su šefa te službe da ne žele da uzmu otpremnine i odu u penziju, jer žele da nastave radni angažman u drugim bezbjednosnim službama.
Agenti ANB-a neće u penziju
Portal AnalitikaIzvor

Oni su podnijeli zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa, jer je Golubović planirao da sa radom nastavi u Upravi policije, a Lazović u carine, piše Dan. Njih dvojica su jedini iz ANB-a koji nijesu uzeli otpremnine, dok je oko 70 službenika iskoristilo zakonsku mogućnost da po povoljnim uslovima odu u penziju.

Agencija za nacionalnu bezbjednost ponudila je otpremnine za pripadnike te službe koji su stekli uslove za penziju. Pripadnicima Agencije ponuđene su otpremnine od 15.000 do 17.000 eura, a visina ponuđene otpremnine zavisila je od godina radnog staža, funkcije koju su službenici obavljali i starosti.

Golubović, prema saznanjima Dana, trenutno pregovara o angažmanu u okviru policije, dok će Lazović, najvjerovatnije od sledeće nedjelje, prsuzeti neku od fukkcija u Upravi carina kod bivšeg direktora ANB-a Vladana Jokovića ili nekom od ministarstava.

Oni su preko direktora ANB-a obavijestili i Vladu da ne žele da idu u penziju i da im se obezbijedi dalji angažman u državnim organima.

Poslanici Skupštine Zakon o Agenciji za nacionalnu bezbjednost usvojili su na plenumu održanom 17. februara ove godine. Pripadnici Agencije koji su prihvatili otpremninu su penzionisani, a narednih pet godina neće moći da obavljaju funkcije u nekom drugom državnom organu.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković nedavno je saopštio da će po osnovu Zakona o ANB-u oko 70 službenika te Agencije otići u penziju, što po sili zakona, što dobrovoljno.

Statistički podaci pokazuju da je od ukupnog broja zaposlenih u ANB-u 16 odsto njih starije od 50 godina, a 54 odsto između 40 i 50 godina.

Portal Analitika