Politika

Lukšić: Crna Gora ulaže napore za suočavanje sa migracionim izazovima

Crna Gora ulaže snažne napore kako bi se što efikasnije suočila sa migracionim izazovima, naročito ilegalnim migracijama, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić koji je danas razgovarao sa regionalnom direktorkom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Renate Held.
Lukšić: Crna Gora ulaže napore za suočavanje sa migracionim izazovima
Portal AnalitikaIzvor

Held je ocijenila da je saradnja sa Crnom Gorom u oblasti migracija veoma dobra istakavši značaj brojnih regionalnih inicijativa koje u tom kontekstu daju snažan podsticaj uspješnom sprovođenju migracionih politika.

"Istakla je da regionalne inicijative, u kojima i Crna Gora aktivno učestvuje, nose snažan potencijal za produbljivanje saradnje i zajedničko djelovanje u pravcu postizanja što boljih rezultata u oblasti migracija u svim zemljama Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Lukšić je naznačio da Crna Gora ima solidan legislativni okvir za politiku migracija i da je u potpunosti posvećena da kroz regionalnu saradnju doprinese što efikasnijem suočavanju sa fenomenom migracija, svjesna da se jedino zajedničkim naporima mogu postići održivi rezultati. 

"Crna Gora, kao zemlja koja prima radnike migrante iz regiona, ali isto tako i kao zemlja iz koje odlaze njeni građani na školovanje i rad u inostranstvo, ima interes da produbi ionako već sadržajnu saradnju sa IOM, u obostranom interesu", poručio je Lukšić.

Obostrano je konstatovan značaj Regionalne inicijative za migracije, azilante i izbjeglice (MARRI) kao okvira za podsticanje aktivnosti i saradnje u regionu, pri čemu je Lukšić posebno ukazao važnost crnogoroskog predsjedavanja MARRI-jem, od juna ove godine, kojim će Crna Gora težiti da unese novi impuls u djelovanju ove inicijative.   

Sagovornici su razmjenili mišljenja o aktuelnim migracionim dešavanjima i krizama, naročito u i oko Mediterana, koji nalažu uključivanje i tijesnu saradnju šireg broja država i aktera u pravcu iznalaženja riješenja koja će prije svega spriječiti dalje ilegalne migrantske aktivnosti.   

Portal Analitika