Svijet

Hrvati i Srbi zaratili na Fejsbuku oko Liberlenda

Vjerovatno ste već čuli za Liberlend, mikro državu koju je na granici Hrvatske i Srbije osnovao Čeh Vit Jedlička. Država od sedam kvadratnih kilometara egzistira posljednjih 16 dana, a cijela priča je započela tako što su Jedlički politički oponenti u Češkoj rekli da osnuje svoju državu u kojoj će testirati ideje o ukidanju poreza.
Hrvati i Srbi zaratili na Fejsbuku oko Liberlenda
Portal AnalitikaIzvor

Domišljati Čeh uzeo je kartu Europe i pronašao "ničiju zemlju", odnosno komadić teritorija oko kojeg i dalje vlada spor između Hrvatske i Srbije. Jedlička smatra da zbog napete poslijeratne atmosfere između Hrvatske i Srbije niko nema ingerenciju nad tom zemljom, iako ga hrvatski pravni eksperti demantuju.

Dok 300.000 ljudi, prema posljednjim podacima, želi državljanstvo Liberlenda, postoje i oni koji se bore za oslobođenje te zemlje. Naravno, na Fejsbuku.

S hrvatske strane pokrenut je Front za oslobođenje hrvatskog Liberlenda, stranica koja se bori za zaustavljanje "strane okupacije hrvatskog Liberlenda". Naravno ista borba traje i sa srpske strane, gdje se na stranici Dobrovoljački korpus za oslobođenje Srbskog Liberlenda okupljaju oni koji žele da zadrže Liberlend pod srpskim okriljem. Njihov slogan je "ne damo srpski Liberlend! Liberlend je Srbija!".

2904liberlend1

Dok Vit Jedlička sa svojom prvom damom obilazi Hrvatsku i Srbiju nadajući se uspostavljanju diplomatskih odnosa sa te dvije zemlje, na teritoriju Liberlenda nastaju nove političke stranke, poput Komunističke partije Liberlenda, stranke Liberlend za svakoga i Slobodarske stranke Liberlenda. Naravno, borba za vlast među njima je oštra.

Zasad Liberlend uz svoju stranicu na Fejsbuku ima i službenu stranicu,  na kojoj se mogu prijaviti svi zainteresovani za državljanstvo te države. Pritom će morati daodgovore na pitanja poput onih prihvataju li druge religije, imaju li vlastitu nekretninu, koliko zarađuju i jesu li spremni novčano da pomognu zemlju u nastanku. Trenutno je državljanstvo Liberlenda dobilo tek 20-ak osoba.

Izvor: index.hr

Portal Analitika