Politika

Marković: Migracije u regionu zahtijevaju efikasnu prevenciju

Kvalitetna i uspješna saradnja Vlade Crne Gore i Međunarodne organizacije za migracije dodatno će biti intenzivirana kroz sveobuhvatniji pristup regionalnim migracionim izazovima - zaključeno je na sastanku potpredsjednika Vlade Duška Markovića sa regionalnom direktorkom IOM-a Renatom Held, direktorom kancelarije za Balkan Đanlukom Rokom i šeficom kancelarije u Crnoj Gori Dušicom Živković.
Marković: Migracije u regionu zahtijevaju efikasnu prevenciju
Portal AnalitikaIzvor

Marković je iskazao zadovoljstvo konstruktivnom saradnjom Vlade Crne Gore sa IOM-om, koja je dala značajne rezultate u kreiranju efikasnog legislativnog okvira za politiku migracija, što predstavlja šansu za njeno dalje produbljivanje.

„Izazov migracija u regionu i njihovo prelivanje ka zemljama EU zahtijeva efikasnu prevenciju aktuelnih problema ilegalnih migracija i azila, čemu je Vlada Crne Gore snažno posvećena i opredijeljena da i u tom segmentu bude kooperativni dio evropske politike“ - istakao je potpredsjednik Marković.

Zahvalivši na saradnji Vlade sa IOM, Held je ukazala na značaj regionalne saradnje ne samo u okvirima Zapadnog Balkana, već i šire, i izrazila spremnost IOM-a za pružanje podrške Crnoj Gori u razvijanju strategija realizacije migracione politke.

Direktor kancelarije IOM za Balkan Đanluka Roko podržao je predstojeće predsjedavanje Crne Gore MARRI-jem i njeno pozicioniranje u regionu, a šefica kancelarije u Crnoj Gori Dušica Živković pohvalila usvajanje novog Zakona o strancima i ukazala da sljedeći korak predstavlja institucionalna podrška i saradnja u implementaciji.

Na sastanku je bilo riječi i o narednim koracima na rješavanju pitanja azila i odnosa sa dijasporom. Obostrano je zaključeno da je uloga Crne Gore, kao ključnog partnera na regionalnom nivou, od suštinskog značaja za dalje unapređenje saradnje susjedskih zemalja u oblasti migracija.

Portal Analitika