Politika

Vučinić: Ne dozvolimo da gorivo i hljeb budu luksuz

Organizacioni odbor Radničke partije pozvao je sve obespravljene radnike, studente, penzionere i građane koji ne prihvataju da su gorivo i hljeb luksuz u 21. vijeku da pokažu nezadovoljstvo na protestnom skupu u petak u Nikšiću.
Vučinić: Ne dozvolimo da gorivo i hljeb budu luksuz
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik i predsjednik Organizacionog odbora Osnivačke skupštine Radničke partije, Janko Vučinić kazao je da je režim Demokratske partije socijalista (DPS) i premijera Mila Đukanovića radničku klasu doveo na samo dno, a sada hoće da ih potpuno prikuje novim Predlogom zakona o radu.

„Svojom vladavinom ukinuli su nam radna mjesta, poslali u prijevremne penzionere i pretvorili u socijalne slučajeve, a sada hoće i našu djecu da pretvore u najamnike i sluge onih koji su na vlasti ili su joj bliski“, rekao je Vučinić na konferenciji za novinare u Nikšiću.

U petak, na Praznik rada, održaće se i Osnivačka skupština Radničke partije.

Vučinić smatra da vlast stvara takvo stanje da djeca poštenih građana moraju da rade kod onih koji su sve opljačkali zajedno sa tajkunima i mafijašima, pa izigravaju biznismene i privrednike, ili da sa fakultetskim diplomama beru breskve i grožđe na plantažama, prodaju sladolede i izdaju suncobrane na plažama, dok se njihovi školuju u inostranstvu ili su već milioneri.

„U Crnoj Gori više nema radnika, jer sa sadašnjim primanjima ili bez njih, oni to više nijesu, prije bih rekao da su umjetnici kada uspijevaju da prežive sa takvim platama i visokim cijenama. Život u Crnoj Gori je postao umjetnost i ovaj radnički praznik obilježiće protest umjetnika preživljavanja“, ocijenio je Vučinić.

On je, govoreći o Nikšiću kao nekadašnjem industrijskom centru u kome je sada sve uništeno, kazao da će upravo zbog toga sjedište Radničke partije biti u tom gradu kako bi mu omogućili povratak epiteta grada radnika, čelika i piva.

„Radnička partija vodiće politiku koja će se baviti osnovnim životnim pitanjima običnog čovjeka, njegovog dostojanstva i porodice. Vodiće politiku u kojoj neće biti podjela, jer Radnička partija poznaje samo jednu nacionalnost, a to je –radnik. I znaće za jedinu podjelu na dobre i loše ljude“, saopštio je Vučinić.

On je najavio da će se u petak u 11 sati održati Osnivačka skupština u Sindčelu u Nikšiću, nakon koje će delegati poći u protestnu šetnju pored zgrade Suda i hotela Onogošt, pa glavnom ulicom Njegoševom ispred Skupštine Opštine, do Trga slobode, gdje je planiran masovni protestni skup, na kome će se obratiti predstavnici obespravljenih radnika, sindikata i političkih partija.

Vučinić je pozvao radnike Željezare da iskažu nezadovoljstvo zbog teškog rada i malih zarada, rudare Boksita koji pored prirodnog bogatstva i rada primaju minimalce, zaposlene u trgovinskim radnjama koji prodaju zdravlje i život za 200 EUR.

„Prvi maj je praznik za radničko druženje i proteste. Da pokažemo da imamo snage da mijenjamo stanje, da pokažemo otpor i bunt, da budemo ponosni i slobodni ljudi“, poručio je Vučinić.

Portparol Radničke partije, Milo Vučinić pozvao je mlade da im se pridruže na protestu u Nikšiću, koji je grad čelika i piva, ali i rokenrola.

„Najveći neprijatelj u ovom gradu i Crnoj Gori je – tišina među mladim i kreativnim ljudima i intelektualcima. Borimo se za radnička prava i prava mladih. Crna Gora je turistička zemlja, ali su sve prilike da će jaz između slojeva društva očigledno postati turistička atrakcija“, rekao je Milo Vučinić.

izvor: Mina

Portal Analitika