Abiznis

POZITIVNA: Pravična naknada za eksproprisanu imovinu

Pozitivna Crna Gora predložila je izmjene Zakona o eksproprijaciji kao i izmjene zakona o vanparničnom i o parničnom postupku, koje imaju za cilj da se uspostavi balans između zaštite prava svojine i zaštite javnog interesa.
POZITIVNA: Pravična naknada za eksproprisanu imovinu
Portal AnalitikaIzvor

Poslanica Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić, na presu u parlamentu, saopštila je da se predloženim izmjenama Pozitivne Crne Gore, građanima mora platiti pravična naknada za eksproprisanu imovinu koju odredi sud hitnim postupkom, a ne kako je to predložila Vlada. 

"Tek nakon pravosnažnog rješenja o eksproprijaciji i dokaza o isplaćenoj naknadi korisnik eksproprijacije može upisati prava svojine na eksproprisanoj nepokretnosti. Da bismo obezbijedili pravnu sigurnost građana i njihove imovine, a istovremeno  donosili efikasne odluke i otklonili biznis barijere, koje su evidentne zbog sadašnjeg Zakona o eksproprijaciji, rad u organima uprave, Ministrastvu finasija i sudovima mora biti maksimalno profesionalan i efikasan", istakla je Jasavić.

Radi otklanjanja biznis barijera u ovoj oblasti, predloženim  izmjenama Zakona o eksproprijaciji se, kako je pojasnila, skraćuju rokovi za postupanje nadležnih organa.

"A sam postupak proglašava hitnim. Po hitnom postupku odlučuju nadležni prvostepeni organ, Ministarstvo finansija i Upravni sud  u postupcima protiv akta Vlade o utvrđivanju javnog interesa. Predloženim izmjenama Zakona o vanparničnom postupku ubrzava se postupak za određivanje naknade za eksproprijaciju i izbjegava uočeni problem zloupotrebe procesnih ovlašćenja od strane vanparničnih stranaka kroz izbjegavanje dostave, što predstavlja svojevrsnu opstrukciju postupka za naknadu, koja ide na štetu države, a to se mora spriječiti", navela je Jasavić.

Stoga, smatra ona, prema predlogu Pozitivne, u vanparničnom postupku oko naknade za eksproprijaciju, sud angažuje stranci advokata po službenoj dužnosti sa liste koju dostavi  Advokatska komora,  u slučaju da se stranka na prvo ročište, iz bilo kog neopravdanog razloga, ne odazove.

"U ovom slučaju advokati primaju uredno poštu, jer je predviđeno da će advokati biti obavještavani i o podizanju sudske pošte na ročištima za raspravu, kada mogu podizati sudsku poštu u vanparničnim pisarnicama. To je efikasan način da se spriječi zloupotrebe procesnih ovlašćenja i od stranaka. To će doprinjeti da postupci budu efikasni, a pri čemu će naknada za advokate iznositi 50% od advokatske  tarife. Dok se izmjenama zakona o parničnom postupku predviđa da se u predmetima određivanja naknade za eksproprisanu nepokretnost ročište obavezno zakazuje za onoliko dana u zavisnosti od toga koliko je dovoljno da se rasprava održi u kontinuitetu", navela je ona.

Na kraju je Sudskom savjetu, kao i nadležnim sudovima, predložila da razmotre mogućnost da u postupcima određivanja naknade za eksproprisanu nepokretnost, angažuje najkavlitetnije i najefikasnije sudije, kao i da im umanji sudijsku normu od uobičajene, zbog značaja ovih predmeta koji su od javnog interesa. (Portal RTCG)

Portal Analitika