NATO

LP: Članstvo u NATO jedini način izlaska iz izolacije

Članstvo Crne Gore u NATO savez jedini je način da država izađe iz izolacije i hronične balkanske neizvjesnosti i nemira, ocijenjeno je iz Liberalne partije
LP: Članstvo u NATO jedini način izlaska iz izolacije
Portal AnalitikaIzvor

Glavni odbor (GO) te partije konstatovao je da postoji opasnost da se, u predkongresnim izbornim atmosferama i dnevnopolitičkim sukobima, izgubi kompas prioriteta države i zapostave NATO integracije koje su za liberale prioritet, uprkos svim drugim ekonomsko-političkim aktuelnostima.

„Zato će LP i dalje snažno pozivati i doprinositi, sve snažnijoj podršci članstvu Crne Gore u NATO savez,koji je jedini način da izađemo iz izolacije i hronične balkanske neizvjesnosti i nemira“, poručeno je iz LP.

U saopštenju se navodi da je na sjednici GO raspravljano o aktuelnoj političkoj, ekonomskoj, socijalnoj i bezbjedonosnoj situaciji u državi.

Diksutovano je i o „naročito osjetljivom problemu“ ravnomjernog razvoja sjevernog regiona i ugroženosti osjetljivih kategorija stanovništva.

„Nužno je pokretanje još bržeg privrednog rasta smanjivanjem ukupne javne potrošnje i poreske presije, ostvarivanjem uslova za povećanje direktnih stranih investicija i smanjivanja broja nezaposlenih“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, članovi te partije zabrinuti su za stanje u crnogorskim medijima koji su, kako su ocijenili, u nezavidnom, naročito finansijskom položaju i sada je trenutak da im država pomogne.

Iz LP objasnili su da takvu situaciju karakterišu ekstremi od toga da se pojedini mediji gase i nestaju do, kako su kazali, još pristrasne uređivačke politike i načina rada Javnog servisa, odnosno njegovog informativno-političkog programa.

„Stav LP, utemeljen u Programu partije jeste zalaganje za nezavisan status medija i otvorenost i slobodu medijskog izvještavanja, kao nužnog uslova demokratskog razvoja Crne Gore. Samo takvi mediji mogu dati pečat demokratizaciji društva i upostavljanju demokratske javnosti i građanske svijesti“, zaključuje se u saopštenju.

Iz te partije ocijenili su da je potrebno posebnu pažnju obratiti na status Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) za koju se, kako su dodali, sve više interesuju i Elektroprivrede država iz Regiona.

„Liberali su jasni u svom stavu da EPCG i njeni resursi moraju po svaku cijenu ostati u većinskom vlasništvu države. Crna Gora je mimo ikakve ekonomske logike rasprodala već toliko monopolista i „zlatnih koka“ i takve greške se više ne smiju ponavljati“, kazali su iz LP.

Navodi se da je na početku zasijedanja minutom ćutanja odata pošta nekadašnjem funkcioneru i poslaniku Liberalnog saveza Crne Gore, Saši Markoviću koji je nedavno ubijen u Budvi.

Portal Analitika