Društvo

BURDŽOVIĆ: Ne vjerujem da iza zločina u Zvorniku stoji mreža vjerskih ekstremista

Imam Enis Burdžović, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori kazao je za Portal Analitika da ne vjeruje da iza zločinačkog akta u Zvorniku stoji organizovana mreža esktremista koja bi sličan gnusni čin počinila i u našoj zemlji niti da će ovaj teški događaj imati refleksije na prilike i život Muslimana u Crnoj Gori.
BURDŽOVIĆ: Ne vjerujem da iza zločina u Zvorniku stoji mreža vjerskih ekstremista
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

“Ne vjerujem da iza zločina učinjenog u Zvorniku postoji organizovana mreža ekstremista koja bi neki sličan gnusni akt realizovala na tlu Crne Gore naše zemlje. ‎Istraživanje slučaja će vjerovatno pokazati više od jednog motiva, možda i cijeli splet faktora koji su združeni doveli do ovog gnusnog zločina, kazao je u sagovornik Portala Analitika komentarišući događaj koji se zbio preksinoć u policijskog stanici u Zvorniku, kada je 24-godišnji Nerdin Ibrić ubio jednog iranio dva policajca nakon čega je i on ubijen.

Burdžović smatra da jedan od faktora uzroka možda leži u pominjanim postratnim traumama počinioca.

Stoga, kako ističe, ne vjeruje da će zločin imati refleksije na prilike i život Muslimana u Crnoj Gori.

- Ne godi kada se miroljubivi muslimani kakvi su u većini, pri ovakvim zločinačkim aktima po pravilu stavljaju u poziciju krivaca. Želimo da se jednom stavi tačka na to da svaki teroristicki čin odmah u javnosti dobija konotacije vjerom inspirisanog nasilja, te da moramo da se  pravdamo da pravilno razumijevanje islama ne može nikada biti pozadina zločinu - rekao je Burdžović

Sagovornik Portala Analitika je naglasio da je strah veoma moćan instrument uticaja na društvo, i da ga je lako proširiti.

- Zato je i odgovornost društva veća, zato je potrebno da cjelokupno društvo‎ ulaže napore da se stvori ekonomska sigurnost, društveni standardi poštovanja različitosti, za koje naše društvo ima potencijala. Time će se sa jedne strane društvo osloboditi straha od terorizma, a sa druge strane potencijalni kreatori nasilnih ideja biti razoružani - poručio je sagovornik Portala Analitika.

 

B.K.

Portal Analitika