Abiznis

ZAPOŠLJAVANJE: Potrebni novi policajci, carinici, inspektori i poreznici zbog sezone

Vlada Crne Gore obavezala je Upravu policije, Upravu carina, Upravu za inspekcijske poslove i Upravu carina, da Ministarstvu finansija dostave planove novog zapošljavanja službenika zbog predstojeće turističke sezone.
ZAPOŠLJAVANJE: Potrebni novi policajci, carinici, inspektori i poreznici zbog sezone
Portal AnalitikaIzvor

U Zaključcima Vlade se konstatuje da su ove državne institucije dužne da, do 30. aprila, dostave ove planove. Nije navedeno koliko je potrebno državnih službenika dodatno zaposliti, već da je to predmet procjene ovih ustanova.

planokVlada je početkom aprila usvojila Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije za ovu godinu, u cilju obezbjeđivanja legalnog i fer poslovanja kompanija na tržištu realne ekonomije. Akcionim planom definisale su se mjere za suzbijanje sive ekonomije uz jačanje fiskalne discipline, eliminisanje nelojalne konkurencije i podizanje svijesti o značaju legalnog poslovanja.
Plan je, koncipiran u četiri oblasti, koje se odnose na regulatorne mjere, operativne aktivnosti, jačanje institucija ne samo kadrovsko nego i tehnološko i saradnju institucija koje su nadležne ne samo za sivu ekonomiju već i eksternu kontrolu i naplate javnih prihoda.

Od ranije je poznato da u državnoj upravi postoji značajan manjak turističkih inspektora i inspektora za građevinarstvo. Tako je tokom prošle godine, inspekcijski nadzor u oblasti izgradnje objekata na teritoriji države obavljalo svega tri inspektora za građevinarstvo, u Inspekciji za vode su radili samo dva inspektora, dok je u Inspekciji rada bilo zaposleno 33 inspektora - glavni inspektor, 23 inspektora za oblast radnih odnosa i zapošljavanja i devet inspektora za oblast zaštite i zdravlja na radu. Inspekcija rada je sa prošlogodišnjim kapacitetima bila u mogućnosti da kontroliše - tek petinu privrednih subjekata.

P.Z.

Portal Analitika