Košarka

ABA postaje košarkaška „Premijer liga“

U Kući košarke, kako saznaju "Večernje Novosti", na sastanku čelnika KSS, specijalnog izaslanika FIBA, Koste Ilieva, juče su se predsjednici Partizana Predrag Danilović i Crvene zvezde, Nebojša Čović upoznali sa FIBA konceptom "Premijer košarkaške lige", u kome ima mnogo nedoumica.
ABA postaje košarkaška „Premijer liga“
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Klubovi su se složili da igraju novu regionalnu ligu, ali samo ako FIBA donese svoju ili pismenu garanciju Eurolige, da će nastup u PKL donositi prohodnost ka Euroligi i Eurokupu.

Zatraženo je da sjedište Lige iz Podgorice bude preseljeno u Beograd, koji je bio i centar lige SFRJ, svojevremeno najjače u Evropi.

Klubovi su zahtijevali da se omogući nesmetan razvoj domaće lige, bez obzira na eventualno učešće najjačih srpskih klubova u regionu.

- Moramo da budemo strpljivi i pametni, a kada se sve završi, mislim da ćemo biti u situaciji, klubovi i Savez, da imamo jedno stabilno regionalno takmičenje na duži vremenski rok, što je i najvažnije - kratko kaže Dragan Đilas, predsjednik KSS.

Na sastanku se govorilo i o finansijama, osnivačkim ulozima, prihodima od lige, koji su nedefinisani.

FIBA je servirala koncept koja forsira vlasništvo nacionalnih saveza i međunarodne organizacije, čiji bi član u novoformiranoj Skupštini (najviše tijelo) imao pravo veta na odluku svih organa, bez "pola" klupske akcije.

Sve to, ipak, moraće da sačeka kraj "rata" FIBA i Eurolige, pošto su pojedini zahtjevi klubova direktno povezani sa rješenjem problema na relaciji Barselona - Ženeva. Odlučna bitka očekuje se u drugoj polovini maja, odnosno po završetku fajnal-fora Eurolige u Madridu i Skupštine FIBA Evrope na Malti.

Portal Analitika