NATO

KACIN: Afera "Depeša" je pokušaj kompromitacije Lukšića

Bivši poslanik Evropskog parlamenta i slovenački političar Jelko Kacin ocijenio je u razgovoru za Pobjedu da je objavljivanje povjerljivih dokumenata iz crnogorskih ambasada u Briselu i Vašingtonu pokušaj kompromitacije šefa diplomatije Igora Lukšića, kao nosioca aktivnosti evroatlantskih integracija Crne Gore.
KACIN: Afera "Depeša" je pokušaj kompromitacije Lukšića
Portal AnalitikaIzvor

Kacin smatra da je pozadina afere pokušaj da se odgodi poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO.

- Vi ste to odavno doživjeli i preživjeli, i mislim da i taj pokušaj zaustavljanja Crne Gore neće uspjeti - kazao je Kacin za Pobjedu.

On ističe da bi otvaranje nekog novog graničnog problema za Bosnu i Hercegovinu bilo nepotrebno za tu državu, što se posebno odnosi na Sutorinu i rezoluciju o kojoj bi trebalo da odlučuje Predstavnički dom parlamenta BiH.

- Bosna i Hercegovina je suverena država i rekao bih da u ovom slučaju sada razmišljaju odgovorno i da će donijeti pravu odluku, koja je u njihovom interesu - naveo je Kacin.

On dodaje da "to pitanje nije otvoreno kroz prizju pristupanja Crne Gore NATO-u", uz podsjećanje da su EU i NATO integracije paralelni procesi.

- Konačno, odluka o pozivu Crnoj Gori, jasno je, neće biti donešena u narednih sedam mjeseci. Očekujem da će se odluka znati nekoliko dana prije decembarskog ministarskog Savjeta NATO-a. Smatram da postoji dosta osnova da se donese pozitivna preporuka, odnosno poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO. Zato treba aktivno raditi u tom pravcu i kroz odnose sa susjedima pokazati tu veliku posvećenost euroatlantskim integracijama - ocijenio je Kacin.

Kada je riječ o aktuelnoj aferi "Depeša", on potcrtava da Crna Gora "nije ni prva ni posljednja država kojoj se desilo tako nešto".

- Očigledno je da se u ovim zahtjevnijim, završnim fazama integracije Crne Gore u NATO dešavaju ovakvi slučajevi, jer smo imali sličnih primjera i u nekim drugim evropskim državama. Po pravilu se dokazalo da iza objavljivanja takvih depeša obično stoje ljudi ili pojedinci zaposleni u tim institucijama, kojima jednostavno ne odgovara integracija države u NATO. Na taj način se pokušava sa kompromitacijom nosioca tih aktivnosti, odnosno funkcija - u ovom slučaju ministra vanjskih poslova Igora Lukšića - ne bi li se odgodio poziv za NATO. Vi  ste to odavno doživjeli i preživjeli i mislim da i taj pokušaj zaustavljanja Crne Gore neće uspjeti - zaključio je Kacin.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika