Svijet

Indonezija: Pogubljeno osam osoba zbog trgovine drogom

Indonežanske vlasti danas su pogubile osam od devet osoba osuđenih na smrtnu kaznu zbog trgovine drogom, ali među njima nije bila osuđenica iz Filipina, objavili su lokalni mediji.
Indonezija: Pogubljeno osam osoba zbog trgovine drogom
Portal AnalitikaIzvor

Zatvorenici su izvedeni pred streljački vod u zatvoru na ostrvu Nusakambangan i pogubljeni, objavili su indonežanska televizija MetroTV i list Džakarta post, prenijela je agencija AFP.

Devetoro zatvorenika, od kojih su dvoje iz Australije, četiri iz Nigerije, a po jedan iz Brazila, Indonezije i sa Filipina, dobili su tokom vikenda obavještenje da će u roku od 72 sata biti izvedeni pred streljački vod, uprkos oštrom protivljenju svjetskih lidera.

Džakarta je odlučna da sprovede egzekuciju uprkos talasima oštrih kritika globalne javnosti koje predvodi generalni sekretar Ujedinjenih nacija UN Ban Ki Mun.

Ujedinjene nacije su saopštile da njihovi zločini, koji uključuju posjedovanje heroina, kokaina i marihuane, nijesu dovoljno teški da bi zasluživali najstrožu kaznu.

Evropska unija, Francuska i Australija uputile su danas posljednji poziv Indoneziji da obustavi izvršenje smrtne kazne nad osmoricom stranaca osuđenih za trgovinu drogom.

"Vlade Australije, Francuske i Evropska unija pozivaju (indonežanskog) predsjednika Džoko Vidodoa da zaustavi planiranu egzekuciju. Još nije kasno da se predomislite", navodi se u zajedničkom saopštenju koje je objavila australijska ambasade u Džakarti.

 

RTS

Portal Analitika