Svijet

Iranske snage zauzele američki brod

Saudijska televizija "Al Arabija" objavila je da su "iranske snage" u Persijskom zalivu preuzele kontrolu nad američkim teretnim brodom.
Iranske snage zauzele američki brod
Portal AnalitikaIzvor

Kako je prenela "Al Arabija", "iranske snage" su preuzele brod nakon što su prvo na njega otvorile vatru, da bi ga zatim preusmjerile prema iranskoj luci Bandar Abas.

Portparol američkog Ministarstva odbrane je, medjutim, izjavio da su se iranske snage u Ormuskom prolazu, koji spaja Persijski i Omanski zaliv, ukrcale na brod "MV Maersk Tigris" koji plovi pod zastavom Maršalskih Ostrva, prenio je Rojters.

On je istakao da na brodu nema američkih državljana, što je u suprotnosti sa izvještajem "Al Arabije" da se na brodu nalazi 34 američka mornara.

Portparol Pentagona je dodao da su se iranske snage ukrcale na teretni brod pošto su prethodno pucale na njega i naložile posadi da zađe dublje u iranske vode.

Zvanični Teheran se još nije oglasio o tom incidentu, a Rojters podseća da su iranske vlasti ranije nekoliko puta zaprijetile da će blokirati Ormuski prolaz kao odgovor na sankcije Zapada uvedene zbog iranskog nuklearnog programa.

Razarač "Faragut" Američke mornarice  upućen je na lokaciju u Persijskom zaljevu gdje je iranska vojska zaplijenila teretni brod "Maersk Tigris".

Portal Analitika