Politika

MEDOJEVIĆ: Mafija pokušava da region vrati u 90-te

Već duže vremena upozoravam da je balkanska Konfederacija Organizovanog kriminala koja suvereno vlada regionom, zabrinuta zbog ugrozavanja njihovih interesa, spremna da izazove nova žarista i destabilizuje region, saopštio je poslanik DF-a i lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.
MEDOJEVIĆ: Mafija pokušava da region vrati u 90-te
Portal AnalitikaIzvor

On ističe da međunarodni faktor, već duže vremena, ignoriše ticaj mafije na politicke porcese u regionu i stvara lažnu sliku o napretku demokratije i evropkih integracija.

- Nazalost, mafija povezana sa politčkim oligarhijama, djelovima bezbjednosnih sluzbi i medijima, raspolaze resursima da organizuje teroristicke akcije i destabilizuje region. Napad na stanicu policije u Makedoniji i napad na stanicu policije u Zvorniku nijesu slucajni i medjusobno nepovezani dogadjaji. Neko moćan zeli da region ponovo vrati u 90te i da ponovo raspali međuetnicke sukobe, kako bi se region zaustavi na putu dmeokratzacije i reformi. Mafiji, korumpiranim političarima i nekim stranim faktorima odgovara zaostali, siromašni, posvadjani i kriminalizovani Balkan, kao stalna prijetnja stabilnosti i ujeidnjenju Evrope - navodi se u saopštenju koje je Medojević dostavio Portalu Analika.

On je istakao da zato i Evropa ne može opet mirno posmatrati, kako se ponavlja isti scenrio.

- Krajnje je vrijeme da EU smogne snage i krene u korjenite refrome susjedske politike i politike prosirenja i snaznije i konketnije djeluje u sprečavanju destabilizacije regiona i izazivanja novih kriza. Zato EU mora da podrži istinske demokratske snage i pomogne im u borbi protiv Balkanske Konfederacije Organizovanog kriminala koja predstvlja realnu opasnost za mir i stabilnost regiona - navodi Medojević.

On ističe da organizovani kriminal finansira terorizam, a terorizam razara krhko povjerenje, unistava demokratiju.

- I odlaže nuzne refrome koje treba da rezultiraju razvojem deokratije, civilnog društva, investicijama i otvaranjem novih radnih mjesta. Terorizam, međuetnicki sukobi, krize su idelani ambijent za organizovani kriminal. Zato je neohodna zajednička politička aktivnost svih zemalja regiona , ali i mnogo veća odgovornost EU u prevenciji izazivanja nove krize u regionu, koja bi mogla dovesti do nasilja i sukoba - poručio je Medojević.

Portal Analitika