Protokol

Numanović: Kvalitetan odnos između Hrvatske i Crne Gore

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović razgovarao je danas sa članovima međuvladinog Mješovitog odbora za sprovođenje Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Crnoj Gori. Sastanku su prisustvovali i ambasadorka Republike Hrvatske u Crnoj Gori Ivana Perić, konzul gerant Republike Hrvatske u Kotoru Hrvoje Vuković i ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj Igor Građević.
Numanović: Kvalitetan odnos između Hrvatske i Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Međuvladin Mješoviti odbor na i sjednici planiranoj za danas, razmatraće postignuti stepen sprovođenja Sporazuma i dati eventualne preporuke za dalje unapređenje sprovođenja istog.

 

Tokom naredna dva dana, članovi Mješovitog odbora boraviće i u Tivtu i Kotoru gdje će održati susrete sa predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća, predstavnicima/ama opštine Tivat i Hrvatskog građanskog društva u Kotoru.

Sporazum o zaštiti prava crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Crnoj Gori je potpisan 2009. godine u Zagrebu. Strane potpisnice obavezale su se da će razraditi modele vaspitanja i obrazovanja  na jeziku  manjina, posvetiti posebnu pažnju ostvarivanju kulturnih i obrazovnih potreba pripadnika/ca manjina, slobodnu upotrebu njihovog jezika i pisma. Takođe, obje države obavezale su se podsticati odgovarajuće učešće pripadnika/ca manjina u donošenju odluka na lokalnom, regionalnom i državnom nivou, a u vezi sa pravima i položajem manjinskih naroda.

Numanović je konstatovao veoma kvalitetan odnos između Republike Hrvatske i Crne Gore i izrazio zahvalnost Republici Hrvatskoj na punoj podršci koju daje Cnoj Gori na putu evropskih i NATO integracija. On je saopštio da u Crnoj Gori, prema poslednjem popisu stanovništva, živi 6.021 Hrvat/ica, najviše na teritoriji opština Tivat i Kotor. Takođe, nakon Parlamentarnih izbora 2012. godine, u Parlamentu Crne Gore Hrvatska građanska inicijativa zastupljena je sa jednom poslanicom, dok je izborom nove Vlade Crne Gore decembra 2012. za ministarku bez portfelja imenovana predsjednica Hrvatske građanske inicijative.

Crnogorci u Republici Hrvatskoj su jedna od 22 nacionalne manjine i, prema posljednjem popisu, tamo živi 4 926 Crnogoraca/ki. Najveći broj njih nastanjen je u Zagrebu i Istarskoj županiji.

Kopredsjedavajuća hrvatskim dijelom Mješovitog odbora i predsjednica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Daria Krstičević naglasila je da je crnogorska manjina u Republici Hrvatskoj na „vrlo lijep i poseban način obogatila hrvatsko društvo u kulturnom smislu“. Krstičević je istakla posvećenost Crne Gore u ispunjavanju obaveza na putu evropskih i NATO integracija i iskazala stav da ne sumnja u pozitivan ishod pristupnog perioda.

 

Portal Analitika