Svijet

Kraj Velike Britanije kakvu poznajemo?

Predstojeći parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji mogli bi zauvijek da promijene zemlju ukoliko na njima, kao što nagovještavaju ankete javnog mnjenja, pobornici nezavisnosti Škotske predvođeni Nikolom Sterdžon (44), osvoje dovoljno glasova i postanu treća po veličini stranka u parlamentu.
Kraj Velike Britanije kakvu poznajemo?
Portal AnalitikaIzvor

Škotska nacionalna stranka (SNP) izgubila je referendum o nezavisnosti Škotske u septembru 2014. godine, ali danas, samo sedam mjeseci kasnije, sprema se da ostvari istorijsku izbornu pobjedu na parlamentarnim izborima u Britaniji 7. maja, piše autor teksta "Kraj Britanije kakvu poznajemo?" koji prenosi portal Politiko.

Danas, kako portal navodi, više nije pitanje da li će SNP pobijediti u Škotskoj, već do koje mjere.

"Izgubili su rat ali pobjeđuju u miru," ocjenjuje se u tekstu.

Ankete javnog mnjenja, ukazuju, da bi SNP mogla osvojiti čak 50 od 59 izbornih okruga u Škotskoj. O razmjerama promjene trenda govori činjenica da ranije nikada nijesu uspijevali da osvoje više od 11. Prije pet godina su osvojili samo šest. Čak i ako se broj njihovih birača smanji pri kraju kampanje, opet će biti najjača stranka u Škotskoj, prenosi Politiko.

"SNP će time po prvi put u istoriji postati relevantna politička snaga u Vestminsteru. A budući da će Liberalno-demokratska stranka vjerovatno izgubiti polovinu svojih mjesta, moguće je da će škotski nacionalisti postati treća najveća stranka u Donjem domu," iznosi se u tekstu.

Uspon SNP-a je, kako se ocjenjuje, na više načina, najveća unutrašnja prijetnja po integritet britanske države od pobjede Šin fejna na jugu Irske 1918. godine, koja je utrla put za nezavisnost Irske i sasvim je moguće da će pobjede SNP-a na kraju dovesti do nove, ovog puta mirne, ustavne revolucije.

Objavljujući predizborni manifest SNP-a, u Edinburgu prošlog ponedeljka, Nikola Sterdžon, nova predsjednica stranke, oprezno je izjavila da se ovi izbori sami po sebi ne tiču samostalnosti već da je riječ o tome da se izabere stranka koja će najbolje umjeti da se zalaže za Škotsu.

Međutim, nezavisnost je još uvijek pokretačka sila koja za SNP, koja je sada spremna da igra na duže staze. Nacionalisti, naime, vjeruju da su vrijeme i demografija ne njihovoj strani. Prošle godine samo 45 odsto Škota je glasalo za nezavisnot, ali pobornici ostanka u Britaniji su se u svojoj kampanji oslonili na birače starije od 65 godina da odnesu prevagu. Mladi su glasali za promjene.

U svakom slučaju ovi izbori u Škotskoj su samo prvi dio utakmice. Iduće godine održaće se izbori za paralment u Škotskoj gdje je SNP na vlasti već osam godina, koji će biti podjednako važni. Ukoliko ponovo pobijede, buće teško izbjeći još jedan referendum o nacionalom pitanju.

Šire gledano uspon SNP-a je uništio preostale nade Laburista da će osvojiti apsolutnu većinu 7. maja, jer to nije moguće bez glasova u Škotskoj.

To je jedan od razloga što Dejvid Kameron u kampanji neprestano ponavlja da će ukoliko Laburistička stranka bude morala da napravi postizborni dogovor sa SNP-om nastati "haos" piše Politiko.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika